Zágráb fejet hajtott Brüsszel előtt

Működött a korai brüsszeli fenyegetés Horvátországgal szemben – legalábbis így tűnik, miután szerdán Orsat Miljenic horvát igazságügyi miniszter Viviane Redinggel, az Európai Bizottság igazságügyi kérdésekben illetékes alelnökével közös sajtótájékoztatóján bejelentette: Zágráb az EU jognak megfelelően módosítja az európai elfogatóparancs végrehajtásáról szóló jogszabályt. A miniszter ígérete szerint ezt legkésőbb 2014. januárjáig megteszik.

Mint emlékezetes, egy hete az Európai Bizottság elindította Horvátországgal szemben a csatlakozási szerződésében foglalt szankciós eljárást az európai elfogatóparancs „nem megfelelő alkalmazása” miatt. A horvát törvényhozás ugyanis nem sokkal a július elsejei csatlakozás előtt úgy módosította a jogszabályt, hogy az elfogatóparancs hatálya alól kikerüljenek a 2002. előtti bűncselekmények. Zágráb azután lépett így, hogy Németország június végén európai elfogatóparancsot adott ki Josip Perkovic, az egykori jugoszláv titkosszolgálat vezető tisztje ellen, aki a német ügyészek szerint 1983-ban parancsot adott egy az NSZK-ban élő jugoszláv-horvát emigráns meggyilkolására.

Szankcióként a schengeni csatlakozáshoz való felkészülést segítő EU-támogatások megvonását is kilátásba helyezték Brüsszelben.

A fenyegetés működni látszik, és Reding a brüsszeli sajtótájékoztatón hangsúlyozta: addig nem állítják le a szankciós eljárást, amíg megnyugtatóan meg nem történik a jogszabály módosítása.

Ugyanakkor elképzelhető, hogy a horvátok hagytak maguknak egy kiskaput. Horvát megfigyelők emlékeztetnek: mindezzel párhuzamosan Zágrábban az alkotmányt is módosítják, méghozzá az elévülés szabályait, melynek értelmében most már akár horvát bíróság elé is állítható Perkovic. A volt titkosszolgálati főnöktől – aki a jugoszláv években a disszidens ellenzékiek levadászására szakosodott, majd később kiépítette a horvát titkosszolgálatot – sokan tarthatnak Horvátországban, és valószínű, hogy Perkovicot Zágráb továbbra sem akarja Németországba engedni.

Horvát zászló az EU-Parlamentben
An usher of the European Parliament holds the flag of Croatia during a ceremony marking the start of Croatia's membership to the EU, at the European Parliament in Strasbourg, July 1, 2013. Two decades since fighting itself free of Yugoslavia, Croatia becomes the 28th member of the European Union on monday against a backdrop of economic woes in the Adriatic republic and the bloc it is joining. REUTERS/Vincent Kessler (FRANCE - Tags: POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.