Zágráb elfogadná az EU javaslatait a szlovén határvitában

Horvátország elfogadja az EU bővítési biztosának új javaslatát a horvát-szlovén határvita feloldására – jelentették be kedden Zágrábban, miközben Ljubljana a fenntartásait hangoztatta. A konfliktus veszélybe sodorhatja Horvátország 2010-11-re tervezett uniós csatlakozása.

Stjepan Mesic horvát elnök és Ivo Sanader kormányfő közös sajtótájékoztatón közölte, hogy az államvezetés és a parlamenti  pártok vezetőinek konzultációján arra a döntésre jutottak, hogy a  javaslatot el kell fogadni. Részleteket még nem hozhatnak  nyilvánosságra – mondták –, de a választ 24 órán belül el fogják  juttatni Olli Rehn bővítési biztosnak.

Bizonyos ajánlásokon még finomítanának – válaszolták arra a  kérdésre, hogy Horvátország számára teljes egészében elfogadható-e a  terv. Korábbi jelentésekből úgy tudni, hogy Rehn egy ötfős  döntőbíróságot javasol a horvát-szlovén határvitában. Az Európai Bizottság nevezné ki a döntőbíróság elnökét, aki két másik  bírót választana maga mellé, majd Ljubljana és Zágráb is jelölne  egy-egy tagot a testületbe. A szemben álló felek nemzetközi jogilag kényszerítő erejű dokumentumban vállalnák, hogy az ad hoc bíróság  határozatát kötelezőnek fogadják el. Amint ezt a dokumentumot  mindkét fél aláírja, Szlovénia feloldaná a horvát EU-csatlakozási tárgyalások folytatását hónapok óta a akadályozó vétóját.

Zágráb mostanáig ragaszkodott ahhoz, hogy a vitát a hágai  Nemzetközi Bíróság előtt rendezzék, amiről Ljubljana hallani sem  akart. A határ rendezésének kulcskérdése, hogy lehet-e Szlovéniának szabad tengeri kijárata, vagy Horvátország és Olaszország tengeri határa összezárul a partjai előtt. Ha nem születik gyors megoldás, Horvátország 2010-11-re tervezett uniós csatlakozása is veszélybe kerülhet.

Bohut Pahor szlovén kormányfő változtatásokat szeretne Rehn  javaslatán. „Mindenképpen változtatni kell a tervezeten. E  változtatásokról konszenzusra szeretnék jutni az összes parlamenti  párttal” – mondta.

A ljubljanai Pop TV szerint a szlovén félnek több kifogása is  van. Az egyik, hogy Rehn szétválasztaná a tengeri és a szárazföldi  határ meghúzásáról folyó vitát, a másik pedig az, hogy amint  Szlovénia beleegyezik a döntőbíráskodásba, nem akadályozhatja tovább  Horvátország uniós csatlakozási tárgyalásait. A Delo című napilap  azt írta, hogy a bővítési biztos javaslata gyanakvást és elégedetlenséget keltett az országban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.