XVI. Benedek: a sötétségben tapogatózunk

A katolikus egyházfő személyesen vezette a húsvéti vigíliát a Szent Péter bazilikában. Homíliájában az mondta, az emberiség a sötétségben tapogatózik, nem tudva különbséget tenni a jó és a rossz között.

Személyesen, de előrehaladott életkorára való tekintettel a hagyományosnál korábbi időpontban vezényelte le a húsvéti ünnepi eseményeket a Vatikánban XVI. Bendek pápa. A nagyszombati tradíciót követve a húsvéti vigília szertartása a Szent Péter bazilika bejáratánál kezdődött a tűz megáldásával és a húsvéti gyertya meggyújtásával. Ezt követően a katolikus egyházfő vezetésével körmenet haladt a bazilika főoltáráig, ahol az Igeliturgia, a keresztségi liturgia és az Oltáriszentség liturgiája követte egymást.

Az április 16-án 85. életévébe lépő XVI. Benedek a korábban is egészsége kíméletére használt kerekes járművön tette meg az oltárig tartó távolságot. A fényárban úszó Szent Péter bazilikában vatikáni adatok szerint csaknem ötezren vettek részt a virrasztáson, olaszok és külföldiek egyaránt. Homíliájában a egyházfő a halál sötétségéről szóló nagycsütörtöki beszédét folytatta. Most az életet jelképező fényről beszélt hangsúlyozva, hogy kommunikációt akadályozó sötétséggel szemben az Isten teremtette fény látni enged, és ismeretet, valóságot, igazságot mutat az embernek. Az ismeret pedig szabadsághoz és fejlődéshez vezet.

„Az élet erősebb a halálnál. A jó erősebb a rossznál. A szeretet erősebb a gyűlöletnél. Az igazság erősebb a hazugságnál"- mondta az egyházfő. Hozzátette: „Ha Isten és az értékek, a jó és a rossz közötti különbség sötétségben marad, akkor az összes többi megvilágosodás, mely az embernek hihetetlen hatalmat ad, nem csak fejlődéshez vezet, hanem fenyegető veszélyt is jelent számunkra és a világra. Ma olyan erősen megvilágítjuk városainkat, hogy az égen a csillagok fénye már nem is látszik. Talán nem ez fejezi ki a legjobban felvilágosodásunk problémáját?" - fogalmazott a teológiaprofesszor pápa, aki 2005-ös megválasztása előtt a vatikáni Hittani Kingregáció vezetője volt. „Az Istent övező és az értékeket homáyban tartó sötétség jelenti a valódi fenyegetést létezésünkre és általában az emberiségre nézve. Az emberiség a sötétségben tapogatózik, nem tudva különbséget tenni a jó és a rossz között” – hangoztatta a katolikus egyházfő.

A húsvéti vigílián XVI. Benedek a keresztény hitet felvevő nyolc felnőttet, három férfit és öt nőt keresztelt meg Olaszországból, Albániából, Szlovákiából, Németországból, Türkmenisztánból, Kamerunból és az Egyesült Államokból, akik az első áldozás és a bérmálás szentségében is részesültek.

XVI. Benedek vasárnap több ezer hívő előtt celebrált ünnepi szentmisét a dél-olaszországi Pugliából érkezett évszázados olajfákkal és a tradíció szerint Hollandiából szállított virágokkal díszített Szent Péter téren. A szabadtéri oltárnál az úgynevezett apochrita (nem emberi kéz alkotta) Krisztus ikon állt. Az egyházfő délben mondta el olasz nyelvű húsvéti beszédét. Ennek témája szokás szerint a béke volt „A feltámadott Krisztus ajándékozzon reményt a Közel-Keletnek, hogy a térség összes etnikai, kulturális és vallási csoportja együttműködjön a közös jóért és az emberi jogok tisztelete érdekében... Szíriában legyen vége a vérontásnak, és késlekedés nélkül kezdődjék el a tisztelet, párbeszéd és megbékélés útja, ahogyan ezt a nemzetközi közösség is elvárja. Az innen érkező és humanitárius segítségre szoruló számtalan menekült találjon befogadásra és fájdalmas szenvedésüket enyhítő szolidaritásra... A húsvéti győzelem bátorítsa az iraki népet abban, hogy haladjon a stabilitás és fejlődés útján... A Szentföldön izraeliek és palesztinok bátran inditsák újra a békefolyamatot" - kérlelte az egyházfő, egyszersmind vigaszt és megbékélést kért az Afrika szarván élő népek számára, segítséget Szudán és Dél-Szudán népeinek számára, a megbékélést sürgetve az itt élők között. Békét és stabilitást szorgalmazott Maliban, illetve a véres terrorista támadásoktól szenvedő Nigériában, ahol egyúttal a vallásszabadság építését sürgette.

Beszéde után a pápa hatvanöt nyelven adta hírül Krisztus feltámadását. Először olaszul, a világnyelveken, majd Európával kezdve végig a kontinensek különböző nyelvein, közöttük arabul, héberül, kínaiul, szuahéli, cigány nyelven és a csendes-óceáni szigetek nyelvén, eszparantóul és végül latinul. „Krisztus feltámadott, halleluja!" - mondta a nyelvek sorában a tizenharmadik helyen magyarul is XVI. Benedek. Ezután a pápa latinul a Róma városának és a világnak szóló húsvéti Urbi et Orbi áldását adta. XVI. Benedek szavait olaszok és külföldiek ezrei hallgatták a Szent Péter téren.

Életkora miatt XVI. Benedek egészségét egyre inkább megviselik a hivatalos programjával együtt járó kötelezettségek, ezért a Vatikán a közeljövőben jelentősen csökkenteni akarja külföldi útjainak a számát. A katolikus egyházfő legutóbb Mexikóba és Kubába látogatott el, szeptemberben pedig Libanonba készül.

XVI. Benedek húsvéti vigíliája a Szent Péter bazilikában
Pope Benedict XVI prays while holding a candle light as he arrives to lead a vigil mass during Easter celebrations at St. Peter's Basilica in the Vatican April 7, 2012. REUTERS/Alessandro Bianchi (VATICAN - Tags: RELIGION)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.