XVI. Benedek pápa boldoggá avatta elődjét, II. János Pált

XVI. Benedek pápa boldoggá avatta elődjét, a 2005-ben elhunyt II. János Pált. Rómába több százezer zarándok érkezett, hogy részt vegyen a szertartáson és az ahhoz kapcsolódó rendezvényeken.

XVI. Benedek pápa boldoggá avatta elődjét, a 2005-ben elhunyt II. János Pált, akit a katolikus egyház élére 1978-ban választották meg.

A boldoggá avatás vasárnap délelőtt kilenc órakor, előimádsággal kezdődött. A XVI. Benedek pápa által pontifikált szentmisén bemutatták a boldog hivatalos képmását és a tiszteletére alkotott latin nyelvű himnuszt.

A pápa latinul mondta el az ilyenkor szokásos formulát. Leleplezték II. János Pál hivatalos ábrázolását, amelyet a Szent Péter bazilika főbejárata fölött helyeztek el.

A pápa tíz óra harmincnyolc perckor mondta el latinul az ilyenkor szokásos formulát, amellyel boldoggá nyilvánította a katolikus egyházat 1978-tól 2005-ös haláláig vezető II. János Pált. XVI. Benedek közölte, hogy a boldog ünnepnapja október huszonkettedike lesz, 1978-as pápai beiktatásának napja. A boldoggá avatás a szentté avatási eljárás első része. II. Jánost Pált (1920-2005) a modernkori időben rekordgyorsasággal, halála után mindössze hat évvel és egy hónappal avatták boldoggá.

Ezt követően a tömeg üdvrivalgása közepette bemutatták a boldog hivatalos ábrázolását, amelyet a Szent Péter bazilika főbejárata felett helyeztek el, és II. János Pál egy 1995-ös fényképe alapján készült.

A boldoggá avatást Agostino Vallini bíboros, a pápa római helynöke kérte, aki előzőleg ismertette II. János Pál életrajzát. Ebben kitért arra, hogy a Karol Wojtyla néven született lengyel pápa egykoron munkásként dolgozott, majd pappá vált, Krakkó érseke lett, s végül több mint negyedszázadon át volt a katolikus egyház főpásztora. II. János Pál ezzel a katolikus egyház egyik leghosszabb ideig uralkodó pápája volt.

Hivatalos becslések szerint több mint egymillió zarándok érkezett Rómába a néhai pápa boldoggá avatásának alkalmából.

A Szent Péter tértől az Angyalvárig és innen a Tiberis folyó mindkét rakpartján végig álltak a boldoggá avatáson részt vevő zarándokok. Sokan a Róma terein felállított kivetítőkön nézték vagy az utcán állva kisrádión hallgatták a szertartást.

A magyar zarándokok egy része csak az Angyalvár magasságában tudott helyet találni, de az MTI értesülései szerint a fiatalabbak, akik itt töltötték az éjszakát, a térig jutottak. Sokan a szertartást nem is látták, csak a hangszórókon keresztül tudták követni.

Május 2-án Tarcisio Bertone szentszéki államtitkár a Szent Péter téren celebrálja a hálaadó szentmisét.

II. János Pálnak a Szent Péter-bazilika altemplomában levő sírját pénteken nyitották ki. A koporsót fehér lepellel takarták le, és Szent Péter sírja elé helyezték május elsejéig. A boldoggá avatási szentmisére a bazilika főoltáránál állítják ki. A hívők a szentmise után hétfő hajnal öt óráig itt róhatják le tiszteletüket. Ezt követően boldog II. János Pál koporsóját a bazilikában, a Szent Sebestyén-kápolnában helyezik el.

Rómába több százezer zarándok érkezett, hogy részt vegyen a boldoggá avatási szertartáson és az ahhoz kapcsolódó rendezvényeken. Nyolcvanhét hivatalos küldöttség, köztük huszonkettő állam-, illetve kormányfő vezetésével, vett részt vasárnap a Szent Péter téren tartandó ceremónián.

A magyar hivatalos kormánydelegációt Orbán Viktor miniszterelnök vezette. Emellett Seregély István nyugalmazott egri érsekkel az élén, egy háromszáz fős magyar zarándokcsoport is jelen volt a nagyszabású ünnepségen.

II. János Pál pápa két alkalommal tett főpásztori látogatást Magyarországon, 1991. augusztus 16-20-ig, illetve 1996. szeptember 6-7-én.

Orbán: II. János Pál a "Ne féljetek!" üzenet pápája

Orbán Viktor szerint II. János Pál a "Ne féljetek!" üzenet pápájaként vonul be Közép-Európa és a kereszténység történetébe. A miniszterelnök a Magyar Televízió Katolikus krónika című műsorának adott nyilatkozatát vasárnap, a néhai II. János Pál pápa boldoggá avatásának napján sugározta a köztelevízió.

A kormányfő, aki a hivatalos magyar kormánydelegáció élén részt vett a római Szent Péter téri szertartáson, azt mondta, a néhai II. János Pál pápa érkezése elrendelésszerű volt, amit onnan lehet tudni, hogy az az üzenet, amit hozott, a "Ne féljetek!", "ott és akkor" fontos, lényeges, történelemváltoztató erejű volt. Orbán Viktor szerint nem is lehetett volna ennél biztatóbbat mondani a rab nemzetek számára, a vasfüggöny keleti oldalán élő népeknek.

Orbán Viktor szerint II. János Pál az utóbbi évtizedek egyszerre legszelídebb és legerősebb pápája volt. "Ebben azóta sem talált követőre. Nemcsak a saját posztján vagy hivatásában, hanem a világ vezetésére vagy nemzetek vezetésére vállalkozó emberek körében sem nőtt fel azóta senki, aki a szelídségből fakadó erőt olyan hatékonyan és meggyőzően tudta volna bemutatni és képviselni az emberek között" - emelte ki.

Fontosnak érezte a miniszterelnök, hogy ott legyen a boldoggá avatáson, lévén, hogy ott volt a temetésen is, ami a bűnbocsánat érzésével azonos erővel hatott rá.

Elhelyezték ereklyéit az oltáron

Elhelyezték a néhai II. János Pál pápa ereklyéit a szabadtéri oltáron a vatikáni Szent Péter téren tartott szentmisén.

Az ereklyéket, köztük a II. János Pál vérét tartalmazó ampullát olasz és francia fiatalok, valamint Tobiana nővér, a lengyel pápa egykori házvezetőnője helyezte el az oltáron.

Előzőleg bemutatták a boldog hivatalos ábrázolását, amely II. János Pálnak egy 1995-ös fényképe alapján készült.

Százezrek a Szent Péter téren

Több százezer ember gyűlt össze a vatikáni Szent Péter téren a boldoggá avatásra. Ekkora tömeg még nem gyűlt össze a téren a 2005-ben elhunyt II. János Pál temetése óta.

Az éneklő tömegben többen annak az országnak a zászlaját hordták, amelyből a szertartásra érkeztek. Sokan jöttek Lengyelországból, a néhai egyházfő szülőhazájából.

Éjjel kettőkor már az Angyalvárig állt a tömeg, a Szent Péter teret a tervezett reggel fel hatnál jóval korábban megnyitották, az emberek itt állva vártak vagy Róma különböző pontjain, a földön aludtak.

Világszerte ünneplik II. János Pált

A katolikusok világszerte ünneplik II. János Pál pápa boldoggá avatását. A Fülöp-szigeteken, ahol sokan rocksztárnak kijáró hévvel imádják II. János Pált, a hívők két emléktárgy megtekintésére siettek: az egyik a néhai pápa reverendájának gyógyító hatással felruházott egy darabja, a másik pedig egy étkészlet, amelyet azóta sem mostak el, hogy a pápa 16 évvel korábbi Fülöp-szigeteki látogatásán használta.

A pápának nagyszámú követője van a Fülöp-szigeteken - Ázsia legnépesebb katolikus többségű országában -, amelynek hatóságai megakadályoztak a pápa elleni merényletet 1995. évi látogatása idején. A pápalátogatás óta közel tízezer csecsemőt neveztek el róla egy lapjelentés szerint.

Manila belvárosában, Quiapo negyed egyik templomában állították ki II. János Pál pápa egykor viselt reverendájának egy darabját, amelyet a Vatikán ajándékozott egy Fülöp-szigeteki papnak.
Ezrek álltak sorba, hogy csókkal illethessék a ritka emléktárgyat. Egy hasonló öltözékdarab - szintén a Vatikán ajándéka - több pácienst meggyógyított a manilai állami kórházban.

Ausztráliában százak gyűltek össze a sydneyi St. Mary székesegyházban a boldoggá avatás megünneplésére, külön istentiszteleteket tartottak a székesegyházban, amelynek környékén karneváli hangulat uralkodott. Az előudvarban kivetítőkön lehet követni élőben a vatikáni szertartást.

Mexikóvárosban a Guadalupei Szűz bazilikájában több ezren vettek részt a szombati vigílián. Utolsó látogatásán, 2002-ben II. János Pál szentté avatta Juan Diegót, aki így az első amerikai indián szent lett. A hagyomány szerint a guadalupei Szűz Mária 1531-ben megjelent Juan Diegónak egy dombon. Lengyelország és Franciaország után Mexikóba látogatott el legtöbbször a lengyel pápa.

(MTI/hirado.u)


Bíborosok tisztelegnek a boldoggá avatott II. János Pál koporsója előtt, amelyet a bazilika kriptájából ideiglenes a főoltár elé vittek
Cardinals pay respect to the coffin of the late Pope John Paul II inside St. Peter's Basilica at the Vatican May 1, 2011. The late Pope John Paul moved a major step closer to sainthood on Sunday at a joyous ceremony that drew more than a million people, the largest crowd in Rome since his funeral six years ago. REUTERS/Andrew Medichini/Pool (VATICAN - Tags: RELIGION SOCIETY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.