Üres a pápai trón

– Továbbra is közel maradok önökhöz az imáimban, különösen az elkövetkező napokban. Itt van önök között a leendő pápa, akinek ma feltétel nélküli hódolatot és engedelmességet fogadok – mondta csütörtökön, pápaságának utolsó napján a bíborosi kollégium tagjai, köztük Erdő Péter, Magyarország prímása előtt XVI. Benedek, a Vatikán VIII. Kelemenről elnevezett termében.

A 85 éves katolikus egyházfő – aki 2005 óta töltötte be a posztot – február 11-én jelentette be, hogy a hó utolsó napjával lemond Szent Péter trónjáról. Ez évszázadok óta példátlan lépés volt, távozását megrendült egészségi állapotával magyarázta. A mostantól „Őszentsége, XVI. Benedek, emeritus (azaz: nyugalmazott) pápa” címet viselő Joseph Ratzinger kora este a pápák nyári rezidenciájára, Castel Gandolfóba távozott helikopteren. Az elkövetkező két hónapban ez lesz a lakhelye, mielőtt visszatérne a Vatikán falai közé.

XVI. Benedeket Rómában és Castel Gandolfóban is éljenző tömeg búcsúztatta a helyszíni beszámolók szerint. – Mostantól egyszerűen csak zarándok vagyok – mondta a kisvárosban egybegyűlteknek. Utolsó Twitter-üzenetében pedig köszönetet mondott a szeretetért és a támogatásért, amit kapott. Közvetlen munkatársai könnyezve vettek búcsút tőle. A pápai kúria nevében Tarcisio Bertone szentszéki államtitkár, pápai kamarás köszönt el.

Benedek pontifikátusa befejeztének jeleként bezárják Castel Gandolfo palotájának főkapuját, a svájci gárdisták visszatérnek a pápai államba, az emeritus pápa biztonságáért mostantól a vatikáni csendőrség felelős. Ugyancsak lezárják, lepecsételik a pápai lakosztályokat, amelyek már a következő, a sorrendben 266. katolikus egyházfőt várják. XVI. Benedek halászgyűrűjét nem semmisítik meg, ugyanakkor a pecsétet használhatatlanná teszik. Több olasz városban félreverték a harangokat. Magyarországon számos helyen szentmisével mondtak köszönetet a katolikus hívek a távozó egyházfő szolgálataiért.

Mintegy hetven bíboros érkezett már Rómába a Corriere della Sera szerint, hogy jelen lehessenek a pápabúcsúztatáson, az elkövetkező hetekben pedig megválasztjákák XVI. Benedek utódát. A pápaválasztó konklávénak nincs még pontos időpontja. Erdő Péter a Vatikáni Rádióban azt mondta: március közepén vagy második felében ülhetnek össze. Az elképzelés szerint legkésőbb húsvét vasárnapra, március 31-ére már ismét pápai vezetés alá kerülne a világszerte 1,2 milliárd katolikust tömörítő egyház, amelyet átmenetileg a bíborosok irányítanak.

A konklávén való részvételre 117, nyolcvan évnél nem idősebb bíboros jogosult; Magyarországról csak Erdő Péter, mivel Paskai László, Esztergom-Budapest volt érseke túl van a korhatáron. Bizonyosan nem lesz a konklávé résztvevője ugyanakkor a szexuális visszaélésekkel vádolt és lemondott skót Keith O’Brien, és egészségi okokból távolmarad Julius Riyadi Darmaatmadja, Dzsakarta nyugalmazott érseke is.

A levegőben az egyházfői helikopter
Correcting Byline - A helicopter carrying Pope Benedict XVI takes off from inside the Vatican on its way to the papal summer residence at Castelgandolfo, February 28, 2013. Pope Benedict slips quietly from the world stage on Thursday after a private last goodbye to his cardinals and a short flight to a country palace to enter the final phase of his life "hidden from the world". REUTERS/Alessandro Bianchi (VATICAN - Tags: RELIGION)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.