XVI. Benedek már 2012-ben le akart mondani

Joseph Ratzinger már a tavalyi bejelentés előtt több mint fél évvel, 2012 közepén készen állt a távozásra

XVI. Benedek pápa egy évvel ezelőtt, tavaly február 11-én bejelentett lemondása részleteiről nyilatkozott az évfordulón Tarcisio Bertone volt szentszéki államtitkár az Il Giornalénak. Bertonénak a keddi lapszámban megjelent beszámolója szerint a német pápa, Joseph Ratzinger már a tavalyi bejelentés előtt több mint fél évvel, 2012 közepén készen állt a távozásra. „Erről csak én tudtam és igyekeztem elhalasztani a döntését (...) XVI. Benedek 2012 karácsonya előtt is készen állt a lemondásra, de arra emlékeztettem, hogy éppen akkor kezdődött el a hitnek szentelt év. Végül a bejelentéshez február 11-ét választotta, a lourdes-i boldogságos Szűz Mária ünnepét” - mondta a volt szentszéki államtitkár.  Bertone szerint a tavaly a 86 életévét betöltő XVI. Benedek lemondásának elsődleges oka  hajlott kora, testi és lelki ereje gyengülése volt. 2012-ben úgy érezte, hogy 2013 nyarán nem lesz képes elmenni Rio de Janeiróba, a Világifjúsági Találkozóra.

Ami a lemondást megelőző Vatileaks-botrányt illeti, Bertone szerint a bizalmas vatikáni dokumentumok kiszivárogtatása szenvedés volt a pápa számára. „Nem az én hibám volt, sajnálom, hogy nem sikerült megfékeznem a botrányt” - tette hozzá. Hangsúlyozta, Ratzinger több mint hétéves pápasága alatt elindította az akkor legsürgősebb reformokat, közöttük a pedofília elleni egyházi jogszabályokat és az IOR vatikáni bank működésének átláthatóvá tételét.

A 80 éves Bertone tíz éven át volt a Joseph Ratzinger bíboros vezette Hittani Kongregáció titkára, 2006-tól tavaly októberig a szentszéki államtitkárságot vezette. Jelenleg is a Vatikánban él. „XVI. Benedekkel most is gyakori kapcsolatban állok. Elméje és memóriája kiváló, nagy pápaként fognak róla megemlékezni!" - mondta a bíboros. „Tudtam a pápa lemondási szándékáról, de arra kért, hallgassak, és én nem mondtam el senkinek” – idézte Georg Gänsweint, XVI. Benedek volt személyi titkárát a L'Osservatore Romano. Gänswein hozzátette: megrázó élmény volt számára, amikor február 28-án este nyolc órakor véget ért XVI. Benedek pápasága. „A lemondás bátor és forradalmi döntés volt, ne feledjük, megnyitotta az utat Ferenc pápa egyháza előtt" - hangoztatta Gänswein. Ferenc nagyon népszerű. Csak Olaszországban több százezer hívő jelent meg újra a miséken miatta.

Köszönjük! - írta az Il Fatto Quotidiano XVI. Benedeknek, aki az olasz napilap szerint távozásával megmentette az egyházat a bénulástól. XVI. Benedek a lemondásával új tavaszt hozott az egyház életébe. Távozása az alázat és az egyház iránti szeretet kifejezése volt - vélte a La Stampa a lemondás bejelentésének évfordulóján.    

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.