XVI. Benedek elárulta, hogy miért mondott le

Előrehaladott kora, és nem más „titok” vezetett XVI. Benedek tavaly február 28-i lemondásához – derül ki abból a levélből, amelyet maga a nyugalmazott pápa írt, és amely szerdán jelent meg a La Stampában.

XVI. Benedek sorai az Elmagyarázom, miért nem vagyok többé pápa címmel jelentek meg. A cikkben a tavaly május óta a vatikáni Mater Ecclesiae kolostorban visszavonultan élő nyugalmazott (emeritus) pápa megerősítette azt, amit távozása 2013. február 11-i bejelentésekor mondott, vagyis hogy előrehaladott kora és meggyengült ereje miatt nem volt többé képes ellátni az egyházfői feladatokat.

A lemondás bejelentésén látható volt a pápa fáradtsága, törékenysége. Utolsó audienciáján viszont látni lehetett a terhet, amelyet levett válláról, felszabadult és letisztult volt
Pope Benedict XVI greets the crowd at the beginning of his last general audience in St Peter's Square at the Vatican February 27, 2013. The weekly event which would normally be held in a vast auditorium in winter, but has been moved outdoors to St. Peter's Square so more people can attend. The pope has two days left before he takes the historic step of becoming the first pontiff in some six centuries to step down instead of ruling for life. REUTERS/Alessandro Bianchi (VATICAN - Tags: RELIGION TPX IMAGES OF THE DAY)

XVI. Benedek a La Stampában cáfolta az olasz és a nemzetközi sajtóban a lemondását övező és ennek háttereit találgató feltételezéseket. Kiemelte, hogy nem kell túlzott jelentést keresni döntésében, mivel nem húzódik semmilyen "titok" távozása mögött. A nyugalmazott pápa minden más magyarázatot spekulációnak nevezett.

Írásában az egyházat 2005. április 19-től 2013. február végéig vezető pápa hangoztatta, hogy távozása minden egyházi jogszabály szempontjából érvényes, mivel szabad akaratából mondott le. XVI. Benedek azt is közölte, azért viseli továbbra is a pápák fehér ruháját, mivel ez így volt praktikus, és amikor tisztségéből távozott, nem is állt rendelkezésre más viselet. Ami jelenlegi életét illeti nyugalmazott pápaként, XVI. Benedek azt írta, hogy imával telnek a napjai, és szívből jövő barátság fűzi Ferenc pápához.

XVI. Benedek tavaly február 28-án hagyta el a Vatikánt, Castel Gandolfóba vonult vissza. Ferenc pápa megválasztása után, május elején tért vissza a Vatikánba, ahol az új pápa szállásaként kiválasztott Szent Márta Ház közelében lakik.

Ferenc pápa már többször meglátogatta XVI. Benedeket, akivel telefonon is szoktak beszélgetni. Utoljára szombaton a Szent Péter-bazilikában az új bíborosok kreálási szertartásán találkoztak egymással. Ferenc pápa odament a bíborosok között helyet foglaló XV. Benedekhez, és átölelte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.