WT: milyen kapcsolat fűzi Nancy Pelosit a budapesti amerikai nagykövethez?

Nancy Pelosit, az amerikai képviselőház elnökét támadta a budapesti amerikai nagykövet kinevezése kapcsán a The Washington Times című napilap hétfőn.

Az újság szerint Pelosinak tájékoztatnia kellett volna arról, hogy férjének, Paul Pelosi kaliforniai befektetési bankárnak több mint egymillió dollár haszna származott a nagykövet apjához, Angelo Tsakopouloshoz fűződő üzleti kapcsolatából. A lap címoldalas cikkében arról írt: a novemberi szenátusi meghallgatáson Pelosi "ódákat zengett" a nagykövetjelöltről, Eleni Tsakopoulos-Kounalakis kaliforniai üzletasszonyról, akit régi barátjának és a Demokrata Párt nagylelkű adományozójának nevezett.

Pelosi a november 18-i meghallgatáson - a nagykövetjelöltek személyét a szenátus erősíti meg - az üzletasszony hazafiságát dicsérte, érdemeit és rátermettségét méltatta. Mint mondta, férje és ő a Tsakopoulos-Kounalakis család barátaiként és csodálóiként jelentek meg a külügyi bizottsági meghallgatáson.

Bár a nagyköveti posztokat gyakran ajándékozzák oda nagy adományozóknak és politikai támogatóknak, a Pelosiék és Tsakopoulos apja közti viszony korántsem szokványos - olvasható a lap belsejében folytatódó, fotókkal illusztrált többhasábos cikkben.

A házelnök jövedelembevallása szerint férje 1,4-9 millió dollár haszonra tett szert 1991 óta a nagykövet apjával közös ingatlanbefektetésekből. Eleni Tsakopoulos-Kounalakis 1993-ban csatlakozott az apja által alapított AKT Development ingatlanfejlesztő céghez, amelynek 1997-ben lett az elnöke.

Paul Pelosi közölte: "nincs kapcsolat" üzleti ügyei és felesége politikai karrierje között, "itt nincs sztori". A Fehér Ház és a nagykövet nem kommentálta az ügyet, és utóbbi apja sem nyilatkozott.

Az újság idézte Craig Holmant, a Public Citizen washingtoni fogyasztóvédelmi csoport képviselőjét, aki szerint Pelosinak a szenátusban fel kellett volna fednie a családja és a Tsakopoulos-Kounalakis család közötti üzleti kapcsolatokat.

Melanie Sloan, a CREW washingtoni jogvédő csoport ügyvezetője azt mondta: a görög származású üzletasszony kinevezése egy nagyobb problémának a része, annak, hogy nagykövetnek "nem a legrátermettebb, hanem a legjobb kapcsolatokkal rendelkező embereket" nevezik ki.

Ronald E. Neumann, a volt diplomatákat tömörítő Amerikai Diplomáciai Akadémia nevű szervezet elnöke kifejtette: a politikai kinevezettek arányát 30-ról 10 százalékra kellene csökkenteni, az alkalmasságot kell megtenni a döntő mérlegelési szempontnak.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.