WSJ: Magyarország a sarokban

Az amerikai gazdasági napilap több neves gazdasági elemzőt kért fel arra, hogy kommentálja Magyarország bóvlikategóriába történt leminősítését.

Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland devizastratégája

„A kormány reagálása – az ország elleni pénzügyi támadásról beszél, és vizsgálatot indít az állítólag a forint ellen spekuláló bankok ellen – szélsőséges beszédnek tűnik. Múlt héten, és most is, egyszerűen azt kellett volna üzenni, hogy jelentős kihívásokkal nézünk szembe, úgy döntöttünk, hogy tiszta lappal tárgyalásokat kezdünk az IMF-fel, és egy sor finanszírozási opciót megvizsgálunk. Pont. Ehelyett az jött a kormánytól, hogy ’feltételesen’ tesz lépést az IMF-fel való tárgyalás megkezdése felé. Ez nem túl inspiráló, amikor a piacok nehéz időkben világos jelzésekre várnak.”

Lars Christensen, a Danske Bank vezető elemzője

„A Moody’s nem említette a magyarországi politikai helyzetet, de szerintünk a kormány kiszámíthatatlan magatartása komoly kockázatot jelent az ország hitelminősítésére nézve, és a kormány unortodox, káros gazdaságpolitikai intézkedései elijesztik a nemzetközi befektetőket. Valójában úgy véljük, hogy több ügynökség valószínűleg leminősíti Magyarországot a magyar kormány erősen intervencionista és populista retorikájára és lépéseire hivatkozva.”

Nicholas Spiro, a Spiro Sovereign Strategy ügyvezető igazgatója

„Magyarország Moody’s-féle leminősítése a bóvliszintre az eddigi legvilágosabb jelzés, hogy Közép- és Kelet-Európa pénzügyi és gazdasági gyenge pontjai felnagyítódnak az euróövezet válságának eszkalációjával.  A feszültségi pontok a hitelek és betétek aránya, az erős kiszolgáltatottság az euróövezeten belüli kereskedelemnek, és a deviza alapú adósságok nagy aránya. Magyarország mindhárom területen különösen rosszul áll.”

Aurelija Augulyte, a Nordea piaci elemzője

„Magyarország feltételek nélküli ’biztosítást’ kért, és ez nem az IMF világa. A Moody’s kétségbeesett lépésnek tekintette, hogy Magyarország az IMF-től kért segítséget: ’Magyarország segítségkérése az IMF-től és az EU-tól a konszolidálással kapcsolatos kihívásokat illusztrálja’. És valóban, Magyarország most rémes helyzetben van.”

Peter Attard Montalto,  a Nomura közgazdásza

„A kérdés az, hogy Orbán Viktor miniszterelnök valóban képes-e feladni nézeteit és az IMF iránti ellenszenvét ilyen röviddel egy fizetésimérleg-esemény előtt, vagy csak egy robbanás fogja tudni rábírni arra, hogy valóban elfogadjon feltételeket. Szerintem az IMF nem fog belenni egy elővigyázatossági hitelvonalba (Precautionary Credit Line), ha küszöbön áll egy fizetésimérleg-esemény. Teljes standby kölcsön-megállapodásra fog törekedni, teljes megfigyeléssel és feltételekkel, amelyeket Orbán még nehezebben fogad majd el, de könnyen lehet, hogy azonnal le kell hívnia a pénzt.”


Cristian Maggio, a TD Securities piaci stratégája

„Egy IMF-megállapodás lenne az egyetlen pozitív fejlemény. Ám az ördögi kör megtöréséhez nem lenne elég egy puszta likviditás-injekció. Jobban örülnénk egy olyan megállapodásnak, amely arra épül, hogy Magyarország elkötelezi magát a strukturális megoldások mellett, és megvalósítja őket, de értjük, hogy ehhez politikai akarat szükséges, amelyet nem látunk. A forint alapú befektetések várhatóan továbbra is súlyos vesztességeket szenvednek, amíg be nem jön egy második leminősítés. Amennyiben biztosított a megállapodás az IMF-fel, akkor azon a ponton várhatón megfordul a negatív momentum.”

Török Zoltán, a Raiffeisen bank közgazdásza

„A magyar befektetések árát rövid távon a kormány jövendő gazdaságpolitikai hozzáállása és kommunikációja befolyásolja. E téren pedig nagyobb hitelképességre és a további nem konvencionális intézkedések elkerülésére van sürgős szükség, és ez szerintünk előbb-utóbb be is követezik, attól függően, hogy a kormány milyen gyorsan fogja ezt fel. Nagy esélyt adunk a további leminősítéseknek a következő hónapokban.”

Andreas Kolbe, Koon Chow és Piotr Chwiejczak, a Barclay’s Capital közgazdászai

„Szerintünk semmilyen IMF-tárgyalás nem fog simán menni, amíg a kormány ellentmondásos üzeneteket küld a gazdaságpolitikával kapcsolatos feltételek elfogadásáról. Magyarország előtt a potenciálisan nagy tőkekiáramlás és a nyugat-európai bankok visszavonulásának kihívása áll. Mi több, Magyarország jövő évi nagy finanszírozási szükségletei várhatóan további feszültségeket teremtenek Magyarország nehéz adósságdinamikájában”.

Charles Robertson, a Renaissance Capital globális vezető közgazdásza

„Amint a következő ügynökség leminősíti Magyarország hitelképességét, bizonyos nemzetközi alapoknak, amelyeknek legalább két ügynökség megfelelő minősítésére van szükségük, nehezebb lesz befektetni az országban, de szerintünk ez nem lesz túl nagy hatással, mert egy ideje már nincsenek jelen ezen a piacon. Szégyen, hogy Magyarország olyan minősítésekre esik vissza, amilyenekkel legutóbb a kilencvenes évek közepén rendelkezett, de ezzel Magyarország nincs egyedül. Ez a leminősítés esetleg bátoríthatja azt a reformpolitikát, amely egyáltalán eljuttatta Magyarországot a befektetést ajánló minősítési szintre.”

 

Az összeállításért köszönet a Galamusnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.