WP: amerikai-izraeli kémvírus Irán ellen

Az USA és Izrael közösen kifejlesztett vírusának az volt a feladata, hogy az iráni atomfegyverprojekt lelassítását célzó kibernetikai támadás előkészítéseképpen adatokat gyűjtsön az országról – közölte a The Washington Post.

Az Egyesült Államok és Izrael közösen fejlesztett ki egy Flame (Láng) névre keresztelt, kifinomult komputervírust, amelynek az volt a feladata, hogy az iráni atomfegyverprojekt lelassítását célzó kibernetikai támadás előkészítéseképpen adatokat gyűjtsön az országról - közölte kedden internetes kiadásában nyugati hivatalos személyekre hivatkozva a The Washington Post. A lap úgy értesült, hogy Irán egy magyar számítástechnikai cégtől is segítséget kért.

A vírus feltérképezi az iráni számítógépes hálózatot, megfigyelés alatt tartja az ország vezetőinek számítógépeit, és információkat közvetít felhasználóinak a folyamatban lévő kibernetikai háború folytatásához.

A műveletben, amelyben a lap értesülése szerint a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA), az elektronikus hírszerzésre szakosodott Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) és az izraeli hadsereg vesz részt, olyan romboló szoftvert is bevetettek, mint amilyen a Stuxnet néven ismertté vált féreg, amely az iráni urándúsító berendezések működésében okozott zavart. (A további fedett akciók lefolytatását előkészítő Flame mérete egyébként a 20-szorosa a Stuxnetének.)

A Flame-ről nyilvánosságra került értesülések rávilágítnak az Egyesült Államok által folytatott első hosszan tartó kiberszabotázsnak a részleteire. A vírus létére májusban derült fény, amikor Irán felfedezte, hogy az olajipari létesítményei ellen kibernetikai támadást intéztek. A The Washington Post úgy tudja, ezeket Izrael egyoldalúan indította áprilisban, az amerikai szövetségeseit is meglepve.

A lap úgy értesült, hogy az irániak a támadás miatt egy meg nem nevezett orosz biztonságtechnikai céghez és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen működő, kriptográfiára és rendszerbiztonságra szakosodott CrySyS számítástechnikai laboratóriumhoz fordultak segítségért.

Azt, hogy a Flame kifejlesztésében az amerikaiaknak szerepük volt, eddig is sejteni lehetett, de a The Washington Post által kedden megjelentetett cikk volt az első nem hivatalos megerősítése annak, hogy a vírus amerikai-izraeli kooperációban készült. Az orosz tulajdonban lévő, Kaspersky Labs nevű biztonságtechnikai cég szakemberei a múlt héten jelezték, hogy a Flame és a Stuxnet kódjai között átfedések vannak, ami "DNS-szerű" bizonyítéka annak, hogy a két szoftver ugyanazon előállító párhuzamos projektje lehet.

Szakértők szerint az eddigi legfejlettebb szoftverek közé tartozó, egyszerű Microsoft-frissítésnek álcázott vírus még az igen biztonságosnak tartott hálózatokon belül is képes szaporodni, és éveken át elkerülheti a felfedezését. A kód, amely a CrySyS megállapítása szerint vezetékmentes Bluetooth-technológia segítségével fogad és ad ki utasításokat, egyebek mellett képes a számítógépes kamerák és mikrofonok bekapcsolására, képernyőfelvételek készítésére és az ábrákból térinformatikai adatok leszűrésére.

A Flame-et – a nevet a Kaspersky szakemberei adták a vírusnak, a CrySys a Skywiper elnevezést használta – az Olimpiai Játékok fedőnevű művelet keretében, legkevesebb öt évvel ezelőtt fejlesztették ki. Az amerikai-izraeli együttműködés célja az volt, hogy lelassítsa a nukleáris fegyverek kidolgozására irányuló erőfeszítéseket, csökkentse a katonai csapás sürgősségét, és több időt biztosítson a diplomácia és a szankciók számára. A kibertámadások a hagyományos szabotázsakciók kiegészítői voltak, amelyek következtében hibás alkatrészeket szállítottak az iráni urándúsító centrifugákhoz és más nukleáris berendezésekhez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.