WikiLeaks: Lengyelország elvesztette az illúziót

Az iráni és szíriai támogatású Hezbollah libanoni milícia mintegy 50 ezer különböző hatótávolságú rakétával rendelkezik, köztük olyanokkal is, amelyek képesek elérni Tel-Avivot. Mianmar vezérkari főnökét az unokája majdnem rávette a világ egyik legpatinásabb futballklubjának megvételére.

A sejtések, gyanúk és tények - a másik oldalon pedig sokszor a szemrebbenés nélküli tagadás - mögött ugyanakkor az is kirajzolódik: Washington él ugyan a nyomásgyakorlás és a diplomáciai aprómunka eszközeivel, de nem tudja feltartóztatni a szállításokat - írja washingtoni tudósítónk. Hillary Clinton külügyminiszter egy februári távirata például kénytelen volt emlékeztetni a damaszkuszi illetékeseket: Basar el-Asszad szíriai elnök csak egy héttel azelőtt tagadta, hogy országa szállítana az Izrael-ellenes libanoni Hezbollahnak, ám az amerikaiak ennek ellenkezője jutott tudomására. A Pentagon egy illetékese szerint a Bejrútban politikai képviselettel is rendelkező síita fegyveres szervezet 50 ezres rakétaarzenáljából 40-50, jó találati pontosságú Fateh-rakéta érheti el Izrael nagy részét, beleértve Tel-Avivot is. A Hezbollahnak ezen kívül 10 Scud-D típusú rakétája is van.

A táviratok szíriai szála annál figyelemreméltóbb, mivel Amerika az Obama-adminisztráció idején nyitott Damaszkusz felé. Épp februárban jelentették be, hogy - ötéves szünet után - az USA újra nagykövetet küld az országba. John Kerry, a szenátus külügyi bizottság elnöke pedig arab tárgyalásain felvetette, hogy Izrael - béketárgyalási alkuk részeként - visszaadhatná a Golán-fennsíkot a zsidó államnak.

Kairó neheztel Iránra, amely nemcsak a palesztin Hamaszt támogatja, de a libanoni Hezbollah szélsőségesein keresztül a Gázából Egyiptomba történő fegyvercsempészethez is köthető. Az általában remeteállamnak beállított Észak-Korea pedig Svájcon, Japánon és Tajvanon keresztül is a rakétagyártás nyersanyagaihoz jut, a készterméket a Közel-Keleten, Dél-Ázsiában és Fekete-Afrikában teríti, beszedve a pénzt német és hongkongi bankokon keresztül is – áll az amerikai napilap összeállításában.

Napi mustra a WikiLeaks által kiszivárogtatott dokumentumokból

Guardian

– A mianmari junta egyik vezetője, Than Shwe vezérkari főnök egymilliárd dolláros ajánlatot készült tenni a Manchester United futballklubért. A tábornokot rangooni keltezésű amerikai diplomáciai levelek szerint unokája akart rávenni az üzletre, éppen akkor, amikor az ENSZ elítélte Mianmart az országot sújtó Nargis-ciklon okozta károk enyhítésének lassúságáért. A természeti katasztrófa hivatalos adatok szerint 138 ezer halottat és 10 milliárd dolláros anyagi kárt hagyott maga után.

– A NATO titkos terveket készített, hogy megvédje a Baltikumot az esetleges orosz fenyegetésekkel szemben. Az egykori szovjet tagállamok, Észtország, Lettország és Litvánia megvédését célzó tervek elkészítéséről az idén határoztak az Egyesült Államok és Németország sürgetésére a NATO főhadiszállásán. Ezzel párhuzamosan a Varsóval folytatott tárgyalásokon Washington felajánlotta, hogy a Gdansk és Gdynia balti-tengeri kikötőkbe telepítendő különleges haditengerészeti erőkkel megerősíti Lengyelország biztonságát Oroszországgal szemben, továbbá F-16-os gépeket vezényel az országba, valamint C-130 Hercules típusú szállító repülőgépek ingáznának a németországi amerikai támaszpontok és Lengyelország között. A Guardian szerint a NATO-vezetők a novemberi lisszaboni csúcstalálkozón csendben jóváhagyták az új, Kelet-Európa sebezhető pontjainak védelméről szóló stratégiát.

– Az Egyesült Államok jelentős erőfeszítéseket tett azért, hogy megállítsa a Kelet Európából – Ukrajnából Szerbiából és Bulgáriából – a Közel-Keletre tartó illegális fegyverkereskedelmet. A jemeni védelmi minisztérium tavaly decemberben 100 millió dollárért vett fegyvereket egy szerb kereskedőt fedő cégen keresztül.

– Washington élénk lobbitevékenységgel próbálta megakadályozni, hogy iráni kutatókat válasszanak az Éghajlat-változási Kormányközi Testületbe (IPCC).

El País

– Juan Angel Moratinos korábbi spanyol külügyminiszter felpanaszolta, hogy George Bush exelnök semmibe veszi országát – a világ nyolcadik nagyhatalmát.

– Madridot aggasztja, hogy Mauritánia „bukott államként” az al-Kaida új főhadiszállása lehet Afrikában, mindössze 185 kilométerre a Kanári-szigetek partjaitól.

– Nicaragua egy „kábítószerekben úszó”, korrupt ország, amelyet Hugo Chávez venezuelai elnök pénzbőröndjei tartanak el. Daniel Ortega államfő jelentős támogatás nélkül ténykedik, és paranoiásan ügyel saját biztonságára.

Le Monde

– Az Egyesült Államok Oroszországgal teljes együttműködésben küzd a kábítószer-kereskedelem ellen, amelynek fő gerjesztője Afganisztán.

Ezzel párhuzamosan Donald Tusk lengyel kormányfő azt mondta, a lengyel-amerikai kapcsolatokról a WikiLeaks honlapon nyilvánosságra hozott dokumentumok a Washington és szövetségesei viszonyáról kialakult illúziók elvesztéséhez vezettek. „Ez tényleg súlyos gond... nem csak a hírnévnek árt, mint az Egyesült Államok esetében. A probléma az illúziók elvesztése a különféle országok közötti kapcsolatokat illetően, beleértve az olyan szoros szövetségesekét, mint az Egyesült Államok és Lengyelország” – mondta a politikus, hozzátéve, Bronislaw Komorowski lengyel államfő szerdán látogatást tesz Washingtonban Barack Obama elnök meghívására, és WikiLeaks kiszivárogtatásai „minden kétséget kizáróan a megbeszélések egyik fontos témáját fogják alkotni”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.