Wilders nem akar kettős állampolgárt a kormányban

A holland koalíciónak egyfős parlamenti többséget biztosító Szabadságpárt (PVV) nagyon nemkívánatosnak tartja, hogy az egészségügyi és sporttárca helyettes vezetője svéd állampolgár is.

Kettős állampolgárságának feladását, a svéd állampolgárságról való lemondást követeli Geert Wilders, a szélsőjobboldali holland PVV vezetője a frissen megalakult holland koalíciós kormány egyik miniszterhelyettesétől.

A populista, iszlámgyűlölőként ismert politikus 2007-ben már kardot rántott kettős állampolgárság ügyében
Right-wing Dutch legislator Geert Wilders speaks during a news conference near the Houses of Parliament in London October 16, 2009. Around 20 Islamic demonstrators greeted Wilders as he arrived at Parliament, forcing him to take refuge inside a nearby building. REUTERS/Toby Melville (BRITAIN POLITICS)

Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner az egészségügyi és sporttárca helyettes vezetője lett a liberálisok és kereszténydemokraták koalíciós kormányában. A koalíció önmagában kisebbségben lenne a parlamentben, és életképességét csak annak köszönheti, hogy Wilders pártja kívülről támogatja, ami egyfős - tehát minimális - többséget biztosít számára.

 A szóban forgó politikus holland-svéd kettős állampolgár, és Wilders szóvivője szombaton közölte, hogy a PVV nagyon nemkívánatosnak tartja egy kormánytag kettős állampolgárságát. A koalíciós kormány e hónap végén terjeszti elő programját a parlamentben, és a vitában Geert Wilders azt fogja kérni, hogy a miniszterhelyettes mondjon le svéd állampolgárságáról - mondta a pártelnök szóvivője.

A populista, iszlámgyűlölőként ismert politikus 2007-ben már kardot rántott kettős állampolgárság ügyében. Akkor egy török, valamint egy marokkói származású miniszterhelyettestől követelte, hogy mondjanak le nem holland állampolgárságukról. Az akkori parlamenti erőviszonyok közt ezt nem sikerült elérnie.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.