Wilders jelentéssel próbálta alátámasztani: az EU-n kívül jobb

Jelentősen gyorsabban növekedne Hollandia, ha kilépne az Európai Unióból – állította csütörtökön Geert Wilders, holland euroszkeptikus politikus, akinek Szabadságpártja vezet a közvélemény-kutatásokban a májusi európai parlamenti választások előtt.

Az iszlámellenes, illetve kelet-európaiakkal szembeni kijelentéseiről is ismert politikus 2012-ben már megpróbálta az EU-ról szóló referendummá változtatni a parlamenti választásokat: akkor a felméréseknek ellenére nem sikerült nagyot nyernie. "Újra nekünk kell a saját pénzünk, a saját költségvetésünk, a saját határaink, a saját jövőnk uraivá válnunk" – mondta Wilders csütörtökön Hágában.

Egy általa megrendelt jelentésre hivatkozva azt mondta, Hollandia 10 év alatt a GDP 10 százalékával növekedne, ha kilépne az EU-ból. Azt állította, a holland háztartások évente 10 ezer euróval gazdagodnának a következő két évtizedben.

Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, aki jelenleg az eurózóna pénzügyminisztereiből álló eurócsoportot is vezeti, gyorsan lehűtötte a kedélyeket, s közölte: „nagyon nem lenne bölcs”, ha Hollandia kilépne az EU-ból. „Hollandia Európa gazdasági motorja. A pénzünk jelentős részét uniós országokkal való kereskedelemmel keressük meg, így Hollandiának rengeteg érdeke fűződik a kereskedelmet megkönnyítő egységes piachoz” – közölte a Reuters szerint. Egy január végi felmérés szerint a hollandok 45 százaléka támogatja az EU-tagságot, míg 37 százalékuk kilépne.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.