Királycsináló a vádlottak padján

Az ország politikai életében egyre nagyobb befolyáshoz jutó szélsőjobboldali Szabadságpárt (PVV) vezetője akár 16 hónapos börtönbüntetést kaphat egyebek között azokért a kijelentéseiért, amelyekben az iszlám vallást fasisztának bélyegezte.

Megkezdődött Amszterdamban hétfőn az iszlámellenes nézeteiről ismert, de népszerű holland politikus, Geert Wilders bírósági pere, amelyben negatív diszkriminációval és faji alapú uszítással vádolják. Az ország politikai életében egyre nagyobb befolyáshoz jutó szélsőjobboldali Szabadságpárt (PVV) vezetője akár 16 hónapos börtönbüntetést kaphat egyebek között azokért a kijelentéseiért, amelyekben az iszlám vallást fasisztának bélyegezte, a Korán szent könyvet pedig az egykori német náci vezér, Adolf Hitler hírhedt Mein Kampfjához hasonlította.

Geert Wilders a közösség elleni izgatás miatt indított büntetőperének tárgyalásán
Amszterdam, 2010. október 4. Geert WILDERS holland iszlámellenes pártvezető a közösség elleni izgatás miatt indított büntetőperének tárgyalásán vesz részt Amszterdamban 2010. október 4-én. A szélsőjobboldali Szabadságpárt (PVV) vezetője akár 16 hónapos börtönbüntetést, vagy 7600 eurós bírságot kaphat egyebek között azokért a kijelentéseiért, amelyekben az iszlám vallást fasisztának bélyegezte, a Korán szent könyvet pedig az egykori német náci vezér, Adolf Hitler hírhedt Mein Kampfjához hasonlította. Balról ügyvédje, Bram MOSZKOVICZ. (MTI/EPA/Marcel Antonisse)

A vád elsősorban a politikus 2006 és 2008 közötti megnyilvánulásaira - újságcikkeire, internetes fórumokon tett megállapításaira, illetve a bemutatásra csak kevés fórumon engedélyezett Fitna című film bemutatására - hivatkozik. Védői szerint Wilders nem követett el bűncselekményt, nem izgatott erőszakra, csupán élt a szabad véleménynyilvánítás jogával. Az eljárás megnyitása előtt nyilatkozva a pártelnök úgy vélte, politikai pert indítottak ellene, amellyel személyében „legalább másfél millió ember véleménynyilvánítási szabadsága áll a bíróság előtt”.

A per kezdetén a politikus ügyvédje bejelentette, hogy ügyfele élni kíván hallgatási jogával, és nem válaszol a kérdésekre. Az eljárás a tervek szerint körülbelül egy hétig tart, ítéletre november elején lehet számítani. A börtön mellett vagy helyett Wilders pénzbüntetéssel is sújtható, képviselői helyének elvesztése azonban nem fenyegeti. Védői szerint fel kell őt menteni, egyebek között azért, mert vitatott kijelentései nem hivatalos fórumokon hangzottak el, és így nem minősíthetők képviselői állásfoglalásoknak.

A populista pártvezető politikai karrierje az elmúlt években egyenesen felfelé tart, pártja nagyon jól szerepelt a tavalyi európai parlamenti és az idei parlamenti választáson is. A PVV minden bizonnyal külső - parlamenti - támogatóként szerepet kap a kormányprogram kialakításában, a koalícióban is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.