WikiLeaks: Magyarországon történelmi hagyomány és divat az adócsalás

Az amerikai diplomáciát annyira meglepte, milyen alacsony a magyar adófizetési hajlandóság, hogy külön táviratban próbálták feltárni ennek a számukra érthetetlen nemzeti sportnak az okát - derül ki a WikiLeaks által nyilvánosságra hozott egyik dokumentumból.

Két, a WikiLeaks által nyilvánosságra hozott, budapesti keltezésű amerikai diplomáciai távirat is foglalkozik a gazdasági reformok szükségességével Magyarországon. Az April Foley nagykövet által aláírt dokumentumok elején az olvasható: az írás egy hosszabb, gazdasági tárgyú sorozat része.

A kutatók, elemzők szavaiból és nyilvánosan elérhető adatokból összeállított helyzetkép szerint a gazdasági növekedéshez elsősorban adócsökkentésre lenne szükség, ami a foglalkoztatottságot és az adóbevételeket is növelné, és csökkentené a fekete- és szürkegazdaságot. (Amerika hagyományosan a kis állam és alacsony adók híve, különösen a republikánus kormányzatok. April Foley nagykövetet Budapestre küldő George W. Bush is republikánus párti elnök volt.)

A szerző elsősorban azt kritizálja, hogy a munkaadónak nagyon magas költségekkel kell számolnia egy-egy alkalmazott esetében: az OECD adatai alapján az egy emberre fordított összegnek maga a munkavállaló csupán 54,4 százalékát kapja meg, míg a többi OECD-országban az átlag 37,7 százalék. (A táviratok a 2008-as helyzetet elemzik, azóta az Orbán-kormány teljesen új adórendszert vezetett be.)

Mindez nem csak a foglalkoztatottságot csökkenti, de arra is ösztönzi mind a munkaadót, mind a munkavállalót, hogy ne vallja be a teljes fizetést. Becslések szerint a magyar GDP 20 százaléka illegális munkavégzés keretében termelődik - az EU-átlag 6,4 százalék.

A szerző a Gyurcsány-kormány idejént írott dokumentum végéhez fűzött kommentárjában megjegyzi: a magyar kormány a közeljövőben nem tartja lehetségesnek az adócsökkentést, mert a költségvetést kell kiegyensúlyoznia az IMF és az EU stabilizációs csomagjában előírtak szerint.

A távirat azonban megemlíti: vannak olyan közgazdászok, akik szerint az adócsökkentés és a költségvetési egyensúly nem zárják ki egymást. Azt tanácsolják, a munkaerő helyett inkább a fogyasztási cikkekre kellene a nagyobb adóterheket kiróni, és ha a munkaerőre mért terhek kisebbek lesznek, az abból adódó növekedés ellensúlyozza az adócsökkentés miatt kiesett bevételeket.

Adót csalni hazafias kötelesség

A másik, 2009 januárjában íródott távirat egyetlen kérdésre keresi a választ: miért csalnak adót a magyarok? Megállapítja ugyanis, hogy a térségben is kimagaslóan magas az adót elkerülők száma. A választ az APEH vezetőitől és szakértőktől, politikusoktól várták.

"Sok magyar egyszerűen azt válaszolná erre a kérdésre, hogy gazdasági kényszerűségből" nem fizetnek annyi adót, amennyit kellene, írja a dokumentum. Ezt a kisvállalkozások is hangsúlyozzák, akik azt állítják, hogy a magas adók miatt kénszerülnek a szürkegazdaságba.

"Másik gyakori magyarázat az adóelkerülésre a kormánnyal szembeni magas bizalmatlanság", azaz az emberek nem hiszik, hogy a vezetők jól költik majd el az adóforintjaikat, esetleg a politikusok azonnal ellopják azt.

A GKI Gazdaságkutató Zrt vezérigazgató-helyettese, Karsai Gábor szerint sokan azért sem vallják be a valós fizetésüket mert egy magasan képzett embert már "elképesztően drága" alkalmazni. Azt is megemlítik az irat szerzője: a szociális juttatások és a minimálbér közti kis különség pedig sokakat arra ösztönöz, hogy továbbra is feketén dolgozzanak, miközben felveszik a juttatásokat. Az dokumentum  szerint civil szervezetek munkatársai közül is sokan bevallották az amerikai diplomatáknak, hogy ezzel a trükkel élnek.

Dr. Gant Tibor, a Debreceni Egyetem professzora szerint a rendszerváltásban is kereshetjük az adóelkerülés okait: a piacgazdaságra áttérő Magyarországon ugyanis sokan bizonytalanok voltak a kormány szabadpiaci reformok melletti elkötelezettségében, így inkább titkoban tartották tevékenységüket.

Más források még korábbra nyúlnak vissza: az Osztrák-Magyar Monarchia idején kötelességnek számított az idegen megszállóknak fizetendő adó elkerülése. "Gyurcsány miniszterelnök maga említette egy provát beszélgetésben, hogy Magyarországnak túl kell lépnie azon a gondolkodáson, hogy "az adók mindig külföldi megszállást fizettek, így az adóelkerülés mindig is hazafias kötelesség volt.""

Az APEH egyik, az amerikai diplomatáknak nyilatkozó vezetője szerint a magyarok azért is csalnak adót, mert lehet. Sok a kiskapu, a magyarok ráadásul "kreatívak" a témában, és manapság divatos is adót csalni az országban. Ám azt is elismeri: az adójogszabályok olyan bonyolultak, hogy sokan azért adnak be rossz (akár alacsonyabb) bevallást, mert nem tudják rendesen kitölteni azt.

És hogy mi a megoldás? A dokumentum megjegyzi, hogy az APEH a kiskapuk bezárásával és egyre keményebb ellenőrzéssel és bírságokkal lép fel, ám megjegyzik, hogy ez csak bizonyos fokig elég, átható reformra és a gondolkodásmód megváltoztatására lenne szükség.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet megnyitja a kereskedést Patai Mihály tőzsdeelnök társaságában
2010. június 21. Budapest, Eleni Tsakopoulos Kounalakis Magyarország amerikai nagykövete és Dr. Patai Mihály a Budapesti Értéktőzsde elnöke megnyitja az új értéktőzsdét. Fotó: Kurucz Árpád
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.