WikiLeaks: a románok fejében megfordult a háború

„Basescu nyilvánvalóan attól tart, hogy az oroszok a grúziaihoz hasonló provokációhoz folyamodhatnak Moldovában, ami katonai választ követelne Romániától.” Az idézett mondat abban a 2008-as táviratban jelenik meg, amelyben a bukaresti amerikai nagykövetség beszámol a román elnök és Richard Lugar amerikai szenátor találkozójáról.

A WikiLeaks-dokumentum szerint Traian Basescu úgy vélte, a két grúziai tartomány Moszkva általi elismerése – Grúzia lerohanását megelőzően – egyenes következménye annak, hogy a nyugat-európai országok és az Egyesült Államok elismerték Koszovó függetlenségét. Ugyanakkor a román elnök attól tartott, hogy hasonló fejlemények következhetnek be másutt is a térségben, például Moldova Köztársaságban.

A távirat szerint Traian Basescu hangsúlyozta, hogy bár Románia tiszteletben tartja Moldova függetlenségét, utóbbi állampolgárai között 4,5 millió román van, akik „részét képezik a román nemzetnek”. Az 1991-92-es moldovai konfliktus idején Bukarest munícióval és egyéb hadi felszerelésekkel segítette a moldovaiakat, és „hangosan azon tépelődött”, vajon a jelenlegi helyzetben mi volna a megfelelő válasz Románia részéről egy esetleges orosz provokációra.

Lugar szenátor megkérdezte, hogy a NATO-tagság visszatartaná-e Romániát a túlzott reakcióktól. - Basescu azt válaszolta, hogy Romániának számolnia kellene a Szövetség álláspontjával, nehogy belerángasson másokat is egy konfliktusba, de nagyon nehéz döntés előtt állna – olvasható a táviratban. A továbbiakban Basescu utalt arra, hogy parlamenti választások jönnek, ami még nehezebbé teszi a döntést.

Egy szerda esti tévéinterjúban a román elnök elismerte, hogy a távirat – amelyről nem tudja, hogy eredeti-e – hűen tükrözi az amerikai szenátornak mondott szavait. Egyetlen kivétellel: nem vetette fel a fegyveres konfliktus lehetőségét Oroszországgal. - Az úgynevezett elemzők nekem tulajdonítottak egy mondatot, amely valójában a nagykövet konklúziója – hangsúlyozta a román  elnök, hozzátéve, hogy annak idején nyíltan is beszélt a grúziai konfliktus esetleges következményeiről Moldova Köztársaságot és Transznisztriát illetően.

Egy nappal korábban a román elnök megpróbálta viccel elütni a dolgot. - Igen, közepes hatótávolságú parittyákkal indultunk az oroszok ellen – vetette oda nevetve az újságíróknak azon a  kedd esti fogadáson, amelyet a frissen kinevezett európai ügyek miniszterének tiszteletére rendeztek.

A kormányok következetesen megkérdőjelezik a WikiLeaks-táviratok hitelességét. A Fehér Ház csupán közvetve ismerte el a guantanamói bázisról származó katonai dokumentumok eredetét. Jay Carney szóvivő egy erőteljes áprilisi „szivárgás” kapcsán úgy fogalmazott: „nem szerencsés”, hogy különböző médiumok illegálisan megszerzett dokumentumokat tesznek közzé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.