Wiesel: újjáéleszti az antiszemitizmust a magyar kormány

A világ nem vak és nem süket. Úgy kellett tiltakoznom, hogy annak jelzésértéke legyen, mert a szó már nem elég – mondta a Magyar Köztársasági Érdemrend visszaadásáról a Nobel-békedíjas amerikai zsidó író.

Elie Wiesel nemrég lemondott a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjéről, miután tudomására jutott, hogy Kövér László, az Országgyűlés elnöke részt vett a náciszimpatizáns erdélyi író, Nyirő József újratemetési kísérletében és a tiszteletére tartott székelyudvarhelyi emlékünnepségen.

Barack Obama amerikai elnök Elie Wiesellel gyertyagyújtás után a washingtoni Holokauszt Emlékmúzeumban
U.S. President Barack Obama (L) walks with Nobel Laureate and Holocaust survivor Elie Wiesel after lighting candles in the Remembrance Hall of the United States Holocaust Museum in Washington, April 23, 2012. During his visit to the museum Obama also delivered remarks on future holocaust prevention. REUTERS/Jason Reed (UNITED STATES - Tags: POLITICS)

A magyar származású Nobel-békedíjas amerikai író és holokauszt-túlélő a kanadai közszolgálati rádiónak (CBC) nyilatkozott az ügyről. Bevallása szerint szimbólumnak tartja, hogy Magyarország legmagasabb rangú választott tisztségviselői megbecsülnek egy olyan embert, aki semmiféle megbecsülést nem érdemel, jelezte viszont, azzal, hogy visszaadta nagykeresztjét, nem a magyar népet akarta büntetni. „Nem hiszek a kollektív bűnösségben. Csak a bűn elkövetői a bűnösek. Ebben az esetben pedig csak azok, akik úgy döntöttek, hogy el kell felejteni a múltat, olyanok előtt tisztelegve, akik szégyent hoztak a múltra” – mondta ennek kapcsán Wiesel. Szerinte nem mindössze a magyar Országgyűlés elnökéről van szó, hanem arról a kormányról, amelyik „újjáélesztette” az antiszemitizmust, és a múlt antiszemitái előtt tiszteleg.

„Az alapján, amit tudok róla, Nyirő egy antiszemita volt, a Nyilaskeresztes Párt tagja. Ez a párt adta a Szálasi-kormányt, és a kormány egy része nyilas volt. Nemcsak annyit tettek, hogy engedték a németeknek megölni a zsidókat Auschwitzban, hanem ők maguk is, Budapesten és másutt, a Duna-partról lőtték a folyóba a zsidókat, gyötörték, kínozták és bebörtönözték őket. Hogyan merészelnek azok, akik most elfelejtik a múltat, egy olyan embert, mint Nyirő, a közfigyelem középpontjába állítani? Ezt képtelen vagyok megérteni” – kelt ki Wiesel Nyirő újratemetési kísérlete ellen. A felvetésre, hogy az erdélyi író ősztől a magyar iskolai tanterv része lesz, kijelentette: „Ez nem puszta véletlen. Ez maga a rendszer”. „Mit lehet egy olyan embertől tanulni, aki a antiszemita volt? Mit tanulhatnak ma tőle?” – feszegette a Nobel-békedíjas író.

Wiesel emlékeztetett arra is, hogy 1944-ben az akkori magyar kormány szerződést írt alá Himmlerrel és Eichmannal a magyarországi zsidók deportálásáról, és ennek értelmében 500-600 ezer zsidó hurcoltak el az országból. A legrosszabb, ami megtörténhet – vélte a Nobel-békedíját 1986-ban elnyert író az éledező magyarországi Horthy-kultuszról. „Horthy Miklós az ország uralkodója volt. Minden róla készült kép Hitlerrel együtt mutatja, és valójában ő az, aki minden bizonnyal aláírta azt a rendeletet, amely megengedte a németeknek, hogy minden zsidót deportáljanak.”

Arról, hogy a nagykeresztje visszaadásától mit remél, Wiesel úgy válaszolt, egyszerűen annyit, hogy érzékennyé teszi a közvéleményt. Elárulta, hogy maga a kitüntetés nagyon fontos a számára, hiszen Románia egyik magyarlakta vidékén született, és onnan vittek Auschwitzba. (Wiesel 1928. szeptember 30-án született Máramarosszigeten.) Jelezte Wiesel azt is, hogy ha a magyar kormány „képes lesz” tiszteletben tartani a múltat, visszavonja a lemondását a legmagasabb magyar állami elismerésről, a nagykeresztről, amelyet 2004-ben kapott meg. „Remélem felfogják, hogy a világ se nem vak, se nem süket. A világ nem akarja Magyarországot megbüntetni, ellenben segíteni akar mindenkinek, köztük a magyaroknak, akik hisznek a szabadságban és a becsületben” – fogalmazott Wiesel.

A kanadai közszolgálati rádió által készített interjú, azaz június 19. óta Kövér László válaszolt Wieselnek, ám hogy a magyar Országgyűlés elnökének a levelében mi szerepel, hivatalosan nem hozták nyilvánosságra.

A Wiesel-interjú teljes szövege magyarul a Galamuson olvasható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.