WHO: vége a H1N1-járványnak

Ebben az influenzában mintegy 18500-an haltak meg a vírus 2009. áprilisi felbukkanása óta.

Margaret Chan főigazgató a bejelentéssel a WHO sürgősségi bizottsága keddi tanácskozásán elfogadott ajánlásokat követte, amelyen azt vizsgálták meg, hogy a H1N1 influenzát visszaminősíthetik-e „világjárvány utáni” fázisba, vagy továbbra is pandémiás kórként kezeljék. A WHO kedden közölte: a H1N1-es influenza feltartóztatására készült védőoltások továbbra is hatékonyak ezen vírus ellen, s használni kell ezeket a kockázati csoportok megvédésére.

Margaret Chan kijelentette: „a világjárvány utáni fázisba tartunk”. Az újinfluenza járvány, amely több mint negyven év óta az első világjárvány volt, a következő években szezonális influenzaként terjedhet majd. Ezért mindenképpen továbbra is szükség van az egészségügyi hatóságok éberségére. A vírus továbbra is veszélyezteti a kockázati csoportokat, mindenekelőtt a terhes nőket, akiket megvédhet a kórral szemben a védőoltás. A betegség 2009 áprilisában ütötte fel a fejét Mexikóban és az Egyesült Államokban, s a WHO 2009. június 11-én nyilvánította világjárványnak. Margaret Chan májusban közölte: az újinfluenza-járvány viszonylag enyhe lefolyású volt, a vírus nem mutálódott egy veszélyesebb változatba, ezért a kezelésére szolgáló gyógyszer (a tamiflu) és a különböző oltóanyagok hatásos védelmet nyújtottak.

Az ENSZ szakosított egészségügyi szervezetét heves bírálatok érik a világjárvány-riasztás elrendelése miatt, miután a járvány egyes országokban a vártnál enyhébbnek bizonyult. Chan kedden ismét védelmébe vette a WHO intézkedéseit. A WHO korábban már elutasította azokat a vádakat, hogy a gyógyszergyárak befolyására nyilvánította volna világjárványnak az újinfluenzát. Több ország a felhalmozott vakcinakészletek egy részének megsemmisítésére kényszerült a szavatossági idő lejárta miatt. Hollandiában júliusban 17 millió adag fel nem használt megsemmisítését kezdték meg a megrendelt 17,8 millió adagból, míg az Egyesült Államok számára gyártott H1N1-vakcinák egynegyede – 260 millió dollár értékű 40 millió adag - kerül a szemétbe. A WHO adatai szerint 300 milliónál több embert oltottak be a pandémiás H1N1-vírus ellen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.