WHO: a nők egyharmadát legalább egyszer bántalmazzák

A nők több mint egyharmadát éri fizikai vagy szexuális erőszak az élete során, állítja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) átfogó jelentése.

A nők több mint egyharmadát (35,6 százalék) éri fizikai vagy szexuális erőszak az élete során, állítja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése. Ez volt az első olyan vizsgálat, amelynek keretében világszinten összehasonlították, hogy hány nőt bántalmaznak, ki az elkövető, és az erőszaknak milyen egészségügyi hatásai vannak (például AIDS betegség, egyéb fertőző betegségek, depresszió, alkoholizmus, nem kívánt terhesség stb.).

Az eddig született legátfogóbb vizsgálat megdöbbentő eredménye szerint a bántalmazások harminc százalékát a nők partnerei követik el, a gyilkosságok 38 százalékában pedig szintén az élettárs az elkövető.

A legtöbb nőt Afrikában bántalmazzák, itt majdnem a nők fele (45,6 százalék) tapasztal fizikai vagy szexuális erőszakot élete során. A The Guardian összefoglalója alapján a gazdagabb országokban sem járnak sokkal jobban a nők: az átlagosan magasabb jövedelmű államokban a nők 32,7 százalékát bántalmazták életükben legalább egyszer. (Európában a bántalmazott nők aránya 27,2 százalék.)

Az áldozatok 42 százaléka úgy megsérült, hogy bekerülhettek az egészségügyi rendszerbe. A dokumentum szerint az orvosi ellátás lehet az első lehetőség arra, hogy fény derüljön a családon belüli erőszakra, és hogy segítséget ajánljanak az érintett nőknek.

A jelentés szerzői, Claudia Garcia-Moreno és Charlotte Watts szerint érdekes adat, hogy a gazdagabb országokban valamivel gyakrabban előfordul, hogy nem az élettárs, hanem ismerősök vagy idegenek erőszakoljanak meg egy nőt, mint például Afrikában. Habár azt megjegyzik, hogy ennek alátámasztásához nem gyűjtöttek minden térségből elég adatot. Korábbi kutatásaikra alapozva azt is megállapították, kevésbé valószínű, hogy tanult és dolgozó nőket érjen erőszak, de ez sem igaz minden régióra. Ráadásul figyelembe kell venni a különböző társadalmi normákat is, egyes közösségekben ugyanis elfogadottak a nők elleni erőszak bizonyos formái, máshol viszont nem.

A WHO szakértői szerint a jelentés is azt mutatja, hogy komplex problémáról van szó, amelyet azonban nem lehet egy vakcinával megoldani. A WHO ezért azt javasolja, hogy az egészségügyi intézmények dolgozóit képezzék ki arra, hogy felismerjék, a páciensek közül ki eshetett áldozatul családon belüli erőszaknak, és kit bántalmazhattak szexuálisan.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.