Westminsterben tüntetnek a Tamil Tigrisek támogatói

Közel egy héttel a G20 csúcsértekezlet elleni véres demonstrációk után hétfő délután óta a Tamil Tigrisek mozgalmával rokonszenvező sri lankaiak és támogatóik zavarják meg a brit főváros rendjét. Kezdetben három-ötezer tüntető szállta meg a Westminster-híd és a parlament különböző épületeinek környékét.

A megmozdulásra azt követően került sor, hogy a sri lankai hadsereg múlt hét végén több mint száztíz tamil fegyverest gyilkolt meg mérgesgáz bevetésével az ország észak-keleti részében, ahol meghatározó szakaszba ért a gerillák hadállásainak felszámolása. A 37 éve tartó konfliktusban mintegy 70 ezren, köztük több ezer polgári személy vesztette életét.

A westminsteri tüntetés békésnek számított, mégis megbénította a híd forgalmát és be kellett zárni a rendkívül forgalmas Westminster metróállomást is. Tamil tüntetők azzal fenyegetőztek, hogy ha legalább David Miliband külügyminiszterrel, de leginkább Gordon Brown kormányfővel nem ismertethetik sérelmeiket, beugranak a Temzébe. Ketten be is váltották ígéretüket, de  a vízi rendőrség kimentette őket.

A biztonsági erők attól tartottak, hogy az emberi jogok érdekében fellépő tüntetők megrohamozzák a parlament alsóházát. A rendőrök négy személyt őrizetbe vettek. Kedd délutánra némi dulakodás után sikerült nagyrészt feloszlatni a tüntetést, de legalábbis néhány százra csökkenteni a részvevők számát.

A demonstrációhoz sok brit állampolgár csatlakozott, akik úgy gondolták, Őfelsége kormánya képes nyomást gyakorolni Colombóra.

A Külügyminisztérium kedd délután közleményt adott ki, melyben David Miliband tűzszünet kihirdetésére szólította fel a sri lankai kormányt. Hangsúlyozta, „létfontosságú, hogy a polgári személyeket eltávolítsák a veszélyeztetett országrészből és biztonságba helyezzék őket”.

A külügyminiszter hozzátette azonban, hogy „nemcsak a kormánynak, hanem a Tamil Eelam Felszabadító Tigriseknek (LTTE) is be kell tartaniuk a nemzetközi emberi jogi törvényeket”. Nincs mentség arra, hogy az LTTE civileket „emberi pajzsként” használjon, de a Tamil Tigrisek viselkedése nem jogosítja fel a kormányt, hogy konfliktus idején eltekintsen a demokratikus intézményekre nézve kötelező normáktól.

 

Tamil tüntetők Gordon Brown kormányfővel akarták ismertetni sérelmeiket. Ha nem, beugranak a Temzébe- fenyegetőztek
Tamil tüntetők Gordon Brown kormányfővel akarták ismertetni sérelmeiket. Ha nem, beugranak a Temzébe- fenyegetőztek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.