Wass Albertre vadásztak a román rendőrök Csíksomlyón

Eltávolíttatta a román rendőrség a szombati csíksomlyói búcsú árus standjairól Wass Albert köteteit arra hivatkozva, hogy Romániában tilos a háborús bűnök miatt elítélt író munkáit forgalmazni – írja az erdélyi Krónika című napilap. A cikk szerint az árusok egy része elővigyázatosságból Nyírő József köteteit is eltüntette a standokról.

Gheorghe Filip, a Hargita megyei rendőr-főkapitányság szóvivője a lapnak elmondta: a szombati ellenőrzések nyomán egy 35 éves csíkszeredai lakos ellen indítottak kivizsgálást, akitől húsz pólót és tíz könyvet koboztak el. A szóvivő a döntést egy 2002-ben hozott sürgősségi kormányrendelettel indokolta, amely tiltja a fasiszta, rasszista, illetve idegengyűlölő szervezetek alapítását és szimbólumok használatát, valamint az emberiség elleni bűnöket elkövetett személyek népszerűsítését.

Ferencz Kornélia, a csíkszeredai Corvina Könyvesház ügyvezetője ezzel szemben kifejtette: a rendőrség a marosvásárhelyi Mentor Kiadó által törvényesen nyomtatott köteteket távolíttatta el.

Szabó Károly, a székelyudvarhelyi városi könyvtár volt igazgatója, jelenleg munkatársa úgy nyilatkozott: valóban létezik Romániában tiltólista könyvekre vonatkozóan, de az olyan kiadásokat tartalmaz, mint például Adolf Hitler Mein Kampfja.

Ha bármely irodalom bekerül a névsorba, értesítik a könyvtárakat is, amelyeknek a raktárban kell tárolniuk a kiadásokat, és azokat csak kutatómunkára bocsáthatják az olvasók rendelkezésére. Szabó szerint megtörténhet, hogy sürgősségi rendelettel a közelmúltban Wass Albert is tiltólistára került, de erről a könyvárát nem értesítették.

Káli Király István, a Wass-köteteket megjelentető Mentor Kiadó főszerkesztője határozottan cáfolta, hogy az író tiltólistára került volna. Szerinte a csíksomlyói incidens az ellenőrök túlbuzgóságának rovására írható, az eljárás szerinte hatalommal való visszaélés.

Wass Wass Albertet 1946-ban háborús bűnök elkövetése miatt egy kolozsvári népbíróság távollétében halálra ítélte. A korabeli román hatóságok azzal vádolták, hogy 1940-ben, a magyar hadsereg Észak-Erdélybe történő bevonulásakor parancsot adott több ember kivégzésére. A háborús bűnösök kultuszát tiltó romániai jogszabály értelmében három erdélyi településen távolították el talapzatáról az író szobrát.

Az év elején a román rendőrség 600 lejes bírságot rótt ki az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) nagyváradi szervezetének két vezetőjére, mert felolvasó maratont szerveztek Wass Albert halálának 15. évfordulójára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.