Washingtonra neheztel Peking a feszültségért

Bár Peking Észak-Koreát is okolja azért, hogy a térségben háború kirobbanásától tartanak, a kínai vezetés – alig három nappal azután, hogy John Kerry amerikai külügyminiszter első alkalommal Kínában tárgyalt – kedden jelezte: a szélesebb térségben kialakult általános feszültségért az Egyesült Államokat is felelősség terheli.

Ezzel mintegy visszadobta a labdát Washingtonnak, amely Kerryn keresztül arra kérte Pekinget, vesse latba befolyását Phenjannál, és csendesítse le az atomcsapással fenyegetőző észak-koreai rezsimet.

A kínai védelmi minisztérium 40 oldalas dokumentuma világosan utal az Egyesükt Államokra, amely katonai jelenlétével és szövetségesi politikájával csak erősíti a veszélyt a térségben.

Kína közvetve ezzel indokolja, hogy az ország 119 milliárd dollárra növeli katonai költségvetését. Az országnak számos területi vitája van Malajziával, a Fülöp-szigetekkel, Vietnammal a Dél-kínai-tenger bizonyos – a feltételezések szerint földgázban gazdag – részeit illetően, és hasonló konfliktusa van Japánnal is a Szenkaku (kínaiul Diaoyu) sziget kapcsán is. Utóbbi szintén egy feltáratlan földgázmező közelében fekszik.

A Fülöp-szigetek a közelmúltban felajánlotta az Egyesült Államoknak, hogy növelheti katonai bázisának területét a szigetországban, ami kiváltotta a vele területi vitában álló Kína nemtetszését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.