Washingtoni videóüzenet az iráni újévre

Az amerikai elnök üdvözletben fordult Teheránhoz, amelyet az iráni vezetés csak részben fogadott pozitívan. Az ázsiai ország közelében eközben ütközött egy amerikai atomtengeralattjáró és egy szállítóhajó.

Videoüzenetben köszöntötte Barack Obama a Noruz, a perzsa újév alkalmából Iránt - újabb jeleként az amerikai diplomácia irányváltásának. - Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az Iráni Iszlám Köztársaság elfoglalja az őt megillető helyet a nemzetek közösségében - fogalmazott az elnök, aki már a tavalyi választási kampányban, demokrata és republikánus ellenfelekkel szemben is kiállt a közeledés mellett.

Ugyanakkor világossá tette, ennek érdekében Teheránnak is tennie kell. - Önöknek joga van ehhez, ám ez valódi felelősséggel jár együtt. Ezt a helyet nem lehet terrorral vagy fegyverrel kivívni, csak békés cselekedetekkel, amelyek megmutatják az iráni nép és civilizáció igazi nagyságát. Ennek a nagyságnak nem a pusztításra való képesség a mércéje, hanem az önök bizonyított képessége, hogy építsenek és teremtsenek - mondta, jövőképként azt vázolva: túl kell lépni a régi megosztottságokon.

Megfigyelőknek feltűnt, hogy Obama az országot a hivatalos nevén említette; korábban sokszor Iránt így aposztrofálták csak a Fehér Házban: "az ajatollahok". A nemzetközi híradások kiemelik azt is, hogy a Sanghaji Együttműködési Szervezet jövő heti, moszkvai Afganisztán-konferenciáján alkalom nyílik az amerikai-iráni kapcsolatfelvételre.

Igaz, Robert Wood külügyi szóvivő világossá tette: "nincsenek tervek érdemi tárgyalásokra". A fórumon Washingtont Patrick Moon helyettes államtitkár képviseli majd. Nemrég a Fehér Ház azt a Gary Samore-t nevezte ki a tömegpusztító fegyverek visszaszorításáért felelős koordinátornak, aki korábban egyeztetett irániakkal, és ezt hasznosnak nevezte.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Mahmúd Amhadinezsád iráni államfő szóvivője üdvözölte Obama köszöntőjét, de úgy vélte: az USA azzal láthat neki a feladatnak, ha "alapvetően változtat magatartásán", így Izrael támogatásán, és "elismeri korábbi ellenséges és agresszív hozzáállását." Brüsszelben Javier Solana, az EU külpolitikai főképviselője "nagyon konstruktívnak" nevezte Obama üzenetét, reményét fejezve ki, hogy ez új fejezetet nyit a Teheránnal ápolt kapcsolatokban.

Eközben Irán közelében, a Hormuzi-szorosban összeütközött az éjjel a USS Hartford amerikai atomtengeralattjáró és a USS New Orleans, a haditengerészet kétéltű szállítóhajója - közölte az ötödik flotta parancsnoksága. A Hartford fedélzetén tizenöten könnyebben megsebesültek. A szállítóhajó tankja megsérült, ezért csaknem ezer hektoliter gázolaj ömlött a tengerbe.

Mindkét jármű a saját hajtóművével hagyta el a helyszínt. Hormuz a világ egyik legfontosabb stratégiai tengerszorosa, amelyen naponta mintegy 17 millió hordó olajat szállítanak át a tankerek. A Hartford Los Angeles osztályú atomtengeralattjáró, amelyre rájár a rúd: öt és fél éve Szardínia partjainál már megrongálódott, ami a nukleáris kockázat miatt politikai vihart is kavart Olaszországban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.