Washingtonban békül Kuba és az Egyesült Államok

Amerikai és kubai tisztviselők pénteken második körben tárgyalnak az amerikai fővárosban, a két ország közti diplomáciai kapcsolatok javításáról.

Az egyeztetés egy napos lesz, azon magas rangú diplomaták vesznek részt. A tárgyalófelek december 17-től próbálják normalizálni a két ország közt ötvennégy éve fennálló hidegháborús helyzetet. Ennek következményeként az elmúlt hetekben több foglyot kicseréltek.

A kommunista vezetésű Kuba nyomást próbál gyakorolni az Egyesült Államokra, hogy vegyék le a karibi szigetországot és a terrorizmust támogatók listájáról, mielőtt megtörténik a hivatalos kapcsolatok helyreállítása. Havanna 1982-ben került fel a listára, mikor marxista felkelőket támogattak a hidegháborúban.

Reutersnek nyilatkozó magasrangú amerikai hivatalnok szerdán elmondta, hogy az amerikai elnök stábja már felülvizsgálja Kuba helyét a listán, de a végső döntést a Kongresszusnak kell kimondania. A tisztviselő hozzátette, hogy a diplomácia kapcsolatok javítása nem függhet a „terrorizmus listától," és Kuba ragaszkodása ehhez a kérdéshez késleltetheti a nagykövetségek újranyitását.

Amerikai tisztviselők szerint a tárgyalások során meg kell határozni a nagykövetségeket szabályozó funkciókat. Washington azt szeretné elérni, hogy az amerikai diplomaták szabadon mozoghassanak Kubában, és azzal találkozzanak, akivel akarnak.

A januári, első havannai találkozó után most jóval szakszerűbb és eredményesebb tárgyalásra kerülhet sor – tették hozzá a tisztviselők.

Az Egyesült Államok abban is reménykedik, hogy sikerül megegyezni a nagykövetségek újranyitásáról az áprilisi panamai csúcstalálkozóig, ahol a régió 10-11 országa ül össze, beleértve a washingtoni vezetést is. Ez lesz az első alkalom, hogy Barack Obama amerikai elnök és Raúl Castro kubai államfő találkozik a decemberi, diplomácia kapcsolatok javításáról szóló megegyezés óta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.