Washington újra felfegyverezheti Grúziát

Az Egyesült Államok Moszkva ellenkezése ellenére nem zárja ki Grúzia újrafelfegyverzését - jelezte helyi idő szerint csütörtökön Philip Crowley külügyi szóvivő.

- Grúzia a NATO-csatlakozás útját választotta, ezt az Egyesült Államok támogatja - emlékeztetett a szóvivő, akit sajtótájékoztatóján Mihail Szaakasvili grúz elnök amerikai katonai segítségnyújtásra vonatkozó kéréséről kérdeztek. - Világos, hogy a NATO-csatlakozás alapvető feltétele a szövetség kritériumainak megfelelő fegyverekkel való ellátottság" - tette hozzá Philip Crowley.

Joe Biden amerikai alelnök csütörtöki grúziai látogatása előtt a The Wall Street Journalnak és a The Washington Postnak adott interjúban Szaakasvili közölte: légvédelmi és harckocsi-elhárító eszközöket szeretne kapni az Egyesült Államoktól, amelyre szerinte Grúziának egy esetleges orosz támadással szembeni védelemhez van szüksége.

Egy évvel a grúz-orosz háború után Biden csütörtökön Tbilisziben támogatásáról biztosította Grúzia területi épségét és a NATO-csatlakozás iránti törekvését. Közölte: Washington együttműködik Grúziával "hadserege fenntartása, kiképzése és megszervezése" terén.

- Szabad, biztonságos, demokratikus és egységes Grúziát akarunk - szögezte az amerikai alelnök a grúz parlamentben mondott beszédében. Oroszország közvetlenül a tavaly augusztusi háború után ismerte el a két grúziai szakadár terület, Abházia és Dél-Oszétia függetlenségét.

- Úgy vélem, amit az alelnök ma hangsúlyozni kívánt, az nemcsak a Grúziával való kapcsolataink fontossága, hanem az a szándékunk is, hogy segítsük Grúziát védelmi képességei terén, továbbá az az ígéret, hogy a jövőben is szorosan együttműködünk a grúz kormánnyal - közölte Crowley.

Arra a kérdésre, hogy ez nem rontja-e az Oroszországgal való kapcsolatokat, amellyel az Obama-kormányzat igazi partneri viszony kiépítését ígérte, a szóvivő emlékeztetett, Washington nem ismeri el Moszkva semmilyen befolyási szféráját. - Világosan tudattuk Oroszországgal, hogy ez a döntés végső soron a grúzokra tartozik - szögezte le.

Grúzia és az Egyesült Államok januárban stratégiai partnerségi megállapodást írt alá, amelyben az esetleges NATO-csatlakozásra való előkészítés keretében segítséget irányoz elő Grúziának a haderő kiképzéséhez és felszereléséhez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.