Washington továbbra is palesztin államot akar

Az Egyesült Államokat nem rettentik el a kudarcok, s folytatja erőfeszítéseit mindaddig, amíg Izrael mellett létre nem jön egy palesztin állam - mondta az amerikai közel-keleti különmegbízott kedden, miután találkozott Mahmúd Abbász palesztin elnökkel.

George Mitchell azért érkezett Ciszjordániába, hogy ötletekkel álljon elő a közel-keleti béketeremtésben való továbblépéshez - jelentette ki Szaeb Erakat palesztin főtárgyaló, de részleteket nem közölt. "Ahogy arra számítottunk is, sok nehézséggel, akadállyal, kudarccal kellett szembenéznünk. Tudomásul vesszük ezeket, de elhatározott szándékunk, hogy folytatjuk erőfeszítéseinket a sikeres végkifejletig, amelyet azt hiszem mindenki akar" - fogalmazott újságírók előtt az amerikai diplomata.

A közvetlen izraeli-palesztin tárgyalások megrekedtek, miután Izrael nem volt hajlandó meghosszabbítani a ciszjordániai és kelet-jeruzsálemi telepek építésének moratóriumát, Mahmúd Abbász palesztin elnök pedig közölte, hogy anélkül nem tárgyal. Az Egyesült Államok most arra törekszik, hogy az izraeli-palesztin konfliktus magját jelentő problémákat, köztük a palesztin állam határait és a biztonsági megállapodásokat külön-külön tárgyalja meg az érintettekkel.

George Mitchell hétfőn Jeruzsálemben járt és hosszan tanácskozott Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel.

Kedden a gázai övezetben a területet ellenőrző Hamász megalakulásának 23. évfordulóját ünnepelték, és Iszmail Haníje Hamász-vezető a mintegy 250 ezres tömeg előtt kijelentette, hogy szervezete sosem fogja elismerni Izraelt. "Megmondtuk öt éve és megismételjük most is, hogy soha, soha, soha nem ismerjük el Izraelt" - jelentette ki Haníje.

A palesztinok tüzet oltani mehetnek Izraelbe, ünnepelni nem

Izraeli biztonsági erők nem engedték be az országba azokat a palesztin tűzoltókat, akiket éppen korábbi segítségük köszönetéül hívtak meg.

Az izraeli szervezők lemondták az ünnepséget, mert a múlt heti Carmel-hegyi tűz oltásában segédkező palesztinok közül többeknek megtiltották, hogy átkeljenek a határon.

Ahmad Tibi, egy izraeli arab parlamenti képviselő elmondta, hogy az ünnepséget azért rendezték volna, hogy méltassák a palesztinok bátorságát, "akik a megszállás ellenére harcba szálltak a lángokkal".

A palesztin tűzoltóság parancsnoka, Ahmed Rizik elmondta: nagyon meglepődtek, amikor a határállomásra érkezve megtudták, hogy tízük közül csak heten léphetik át a határt, jóllehet, a katasztrófa idején mindegyiküket beengedték Izraelbe. "Nincs rá logikus magyarázat, nem tudom, mi volt a kiváltó ok, de sajnos, nem tudtunk beutazni, ezért az eseményt egy későbbi időpontra halasztották" - közölte Rizik.

A Palesztin Hatóság válaszul elmondta, hogy "emberi felelősségvállalásból" küldte a tűzoltókat, és nem tudja megérteni, hogy akik annak idején életüket kockáztatták, most nem léphetnek be Izraelbe.

Az izraeli hadsereg nem kommentálta az incidenst. Mintegy 20 palesztin tűzoltó vett részt múlt héten a Haifa környéki tüzek oltásában, amelyhez egyébként Izrael nemzetközi segítséget kért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.