Washington további tárgyalást ajánl a rakétapajzsról Moszkvának

Az Egyesült Államok újabb javaslatokat tett Oroszországnak, hogy enyhítse Moszkvának az amerikai rakétavédelmi pajzzsal kapcsolatos habozását - közölte John Rood fegyverzetellenõrzési és nemzetközi biztonsági ügyekben illetékes ügyvezetõ külügyi államtitkár.

Washington ezen túl egy szerzõdéstervezetet is átadott Moszkvának, amely a 2009 decemberében lejáró, a hadászati  támadófegyverek számának csökkentését elõirányzó START-szerzõdést  váltaná fel - mondta csütörtökön Reed.

Az amerikai fõtárgyaló hangsúlyozta, hogy a rakétapajzsra vonatkozó javaslatot "a hét elején" küldték el, mielõtt még Dmitrij  Medvegyev orosz elnök bejelentette volta, hogy orosz rakétakilövõ  komplexumot telepítenek a Kalinyigrádi területen.

Rood elmondta: az orosz félnek átadott javaslatok a korábbi  javaslatok továbbfejlesztett változatai, amelyek szerint az orosz  hatóságok megtekinthetnék a rakétapajzs helyszínét.

Rood elmondta: a Bush-kormányzat rövidesen meg szeretné vitatnia  a hadászati fegyverek csökkentésére vonatkozó javaslatokat  Moszkvával. Mint mondta, néhány héten belül találkozni szeretne  Moszvkában orosz tárgyalópartnerével, Szergej Rjabkov  külügyminiszter-helyettessel.

Az Egyesült Államok a "latorállamok" (Irán, Észak-Korea) elleni  védekezésül rakétavédelmi rendszer felállítását tervezi  Közép-Európában, a radarállomást Csehországba, az elfogó rakétákat  pedig Lengyelországba telepítenék. Moszkva határozottan ellenzi a tervet.

(MTI/AFP/Reuters/ITAR-TASZSZ)

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.