Washington semmit nem kényszerít Líbiára

Váratlanul Tripoliba látogatott szombaton Leon Panetta amerikai védelmi miniszter. Személyében első ízben jár az amerikai védelmi tárca első embere Líbiában.

Leon Panetta előzőleg Bagdadban járt, majd pénteken Ankarában folytatott tárgyalásokat.

Az amerikai védelmi tárca vezetője sajtóértesülések szerint Abdur-Rahmán al-Kíb líbiai miniszterelnökkel és Oszáma Dzsualival, a védelmi tárca vezetőjével tárgyal.

Megérkezése utáni nyilatkozatában Panetta kifejtette, hogy a helyszínen akar tájékozódni a kialakult helyzetről, és „személyesen óhajtja kifejezni nagyrabecsülését a líbiai népnek". Leszögezte: Tripolinak még kihívásokkal és nehézségekkel kell szembenéznie, de meggyőződése, hogy egy olyan ország, mint Líbia el tudja érni célkitűzését, a demokrácia megteremtését. Az Egyesült Államok megadja mindazt a segítséget, amit Líbia kér tőle - fűzte hozzá. Az nem lehet kérdés, hogy Washington rákényszerítse nézeteit Líbiára. „Kiharcolta azt a jogukat, hogy maguk döntsenek jövőjükről" - mondta a Pentagon vezetője.

Panetta a második legmagasabb rangú amerikai kormányzati tisztségviselő, aki Líbiába látogatott, előtte Hillary Clinton külügyminiszter járt október 18-án az észak-afrikai országban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.