Washington lemond a rakétapajzsról

A Fehér Ház elveti a Lengyelországba és Csehországba tervezett rakétavédelmi rendszer tervét - írta csütörtökön a The Wall Street Journal volt és jelenlegi amerikai kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva.

A döntés - amely valószínűleg hozzájárul ahhoz, hogy csökkenjen a feszültség Washington és Moszkva között - azon a megállapításon alapul, hogy "Irán nagy hatótávolságú rakéták gyártását célzó programja nem halad olyan gyorsan, ahogy azt korábban gondolták, és emiatt nem jelent akkora fenyegetést az Egyesült Államok szárazföldi területére és a nagyobb európai fővárosokra nézve" - írta a tekintélyes New York-i lap.

Az amerikai kormányzat várhatóan csütörtökön tesz bejelentést arról, hogy egy "kompromisszumos" európai rakétavédelmi tervet fogad el, amely elveti a Bush-kormányzat által kidolgozott tervezet egy sor, Oroszországot ingerlő elemét. Moszkva élesen bírálta az amerikai rakétavédelmi pajzs tervét, mondván, az közvetlen fenyegetést jelent az orosz nukleáris elrettentő erővel szemben.

Mike Mullen, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke szerdán úgy fogalmazott, "nagyon közel" jutottak a rakétavédelmi előterjesztés hét hónapja elkezdett felülvizsgálatának befejezéséhez. A döntésről tájékoztatják a cseh és a lengyel parlament, illetve a prágai és a varsói kormány illetékeseit.

Barack Obama amerikai elnök számára az a dilemma, hogy vagy visszalép az Oroszországgal való viszony javítását célzó, már megkezdett folyamatban, vagy csalódást okoz Washington két NATO-szövetségesének. Az év elején hivatalba lépett demokrata párti kormányzat már kezdettől fogva nem mutatott lelkesedést a rakétavédelmi tervek iránt, amelyek a Bush-kormány idején még kiemelt fontosságúak voltak.

Lengyelország nagy esélyt lát arra, hogy az Egyesült Államok mégsem telepít rakétavédelmi rendszert Közép-Európába – jelentette ki a lengyel külügyminiszter-helyettes csütörtökön. Andrzej Kremer a The Wall Street Journal című amerikai lapban megjelent hírre reagált, amely szerint Washington várhatóan elveti a Lengyelországba és Csehországba tervezett rakétavédelmi rendszer tervét.

Amerikai és lengyel tisztviselők Varsóban folytattak megbeszélést csütörtökön, a tárgyalások eredményéről hamarosan közleményt adnak ki - közölte Kremer.
A cseh kormány szóvivője bejelentette: Barack Obama amerikai elnök telefonon egyeztetett a cseh kormányfővel szerda este a rakétavédelmi rendszerről.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.