'Túl jó' lett az F-22-es, gerillák ellen készül a Pentagon

A hagyományos háborúk helyett a gerillahadviselésre összpontosít mostantól az amerikai védelmi tárca; az új elképzeléseket és ezek haditechnikai beszerzési vonzatait a 2010-es büdzsé tervezete apropóján ismertette Robert Gates miniszter a Pentagonban.

Az 534 milliárd dolláros költségvetésben a tervek szerint ennek megfelelően kétmilliárddal több jut az iraki és afganisztáni lázadótevékenység felderítésére, 2800 fős erősítést kapnak a kommandósok, és félmilliárddal megerősítik a helikopterrekonstrukciós programot is. Csak átvitt értelemben repülhet viszont a Lockheed Martin VH-71-es elnöki helikoptere, és a légierő egy 15 milliárdos beszerzési terve kutató-mentő helikopterekre.

A Pentagon egy őszi belső tájékoztatója szerint az Egyesült Államoknak a közeljövőben nem annyira hagyományos háborúkra, hanem "közép-amerikai típusú", zűrzavaros területeken történő rendteremtésre kell felkészülnie.

A legnagyobb érvágást a szintén a Lockheed nevéhez fűződő F-22-esek 2011-es leállása jelenti majd - akkorát, hogy a keddi The Washington Post élcelődő jegyzete szerint a Pentagon ezzel máris háborúba sodorta magát, mégpedig az országszerte 25 ezer állást féltő kongresszussal. Az F-22-es Raptor nehéz vadászbombázó a világ első, ötödik generációs harci repülőgépe, viszont darabja 140 millió dollárba kerül. Most a védelmi tárca, nem engedve a légierő igényeinek, a minimálrendeléshez képest négyet kér már csak belőlük, és 187 gépnél befagyasztja a beszerzéseket.

Eredetileg 750, majd 381 Raptort álmodtak a hadrendbe, exportját technológiai újításai miatt nemzetbiztonsági okokból nem támogatják. Az F-22-es ezzel a "túl jóra sikerült" kudarctermék iskolapéldája lehet. Lefaragásra vár a C-17-es (Globemaster III) nehéz szállítógépek programja.

A Lockheed, amely 42 milliárd dollárt kitevő üzleteit 60 százalékban a Pentagonnal köti, az F35-ös (Lightning II) közös csapásmérő harcigéppel vigasztalódhat, amelynek beszerzéseit viszont felgyorsítják és növelik. Ez a gép a Raptorhoz képest harmadáron beszerezhető, exportálható (több szövetséges ország is rendelt), és gyártása felszívhatja a Lockheednál leépítésre kerülő munkaerő egy részét. A Boeingtól is rendelnek 31 további F/A-18-ast. Karcsúsítják a Boeing FCS komplex programját (Jövőbeli Harcrendszerek), amely évtizedek alatt 159 milliárdba került volna. Nem kell a Northrop Grumman és a General Dynamics DDG-1000 Zumwalt osztályú rombolója (csak hármat kérnek még), a haditengerészet visszatér a jól bevált, és sokkal olcsóbb Arleigh Burke-osztályú flottához.

Átalakítják a rakétavédelmi programokat, és 1,4 milliárd dolláros lefaragásokra számíthatnak az interkontinentális, ballisztikus rakétákkal szembeni rendszerek. Az Európát (Cseh-, és Lengyelországot) is érintő telepítések jövőjéről viszont várhatóan Barack Obama elnök dönt majd. A Pentagon költségvetése nyolc mesés év után már a 2009-es büdzsében érdemben csökkent, miután tavaly 672 milliárdon tetőzött. A külsősök rovására a tárca a közalkalmazotti állomány megerősítésére készül, márpedig Washington környékén csaknem 300 ezer szerződéses dolgozik a védelmi tárcának.

 

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.