Washington kiterjeszti a pakisztáni hadszínteret

Pilóta nélküli repülőgépek 12 tálib harcossal végeztek Pakisztánban, az afgán határhoz közeli Orakzai régióban. A viszonylagos nyugalomban élő területen még nem volt példa hasonló akcióra. Washington már nem figyelmeztet a támadásokra, a pakisztáni hírszerzés ugyanis nem hagyja meghalni informátorait.

Hírszerző források szerint amerikai pilóta nélküli repülőgépről kilőtt rakéták szerdán Pakisztánban megöltek legalább 12,  feltehetően tálib harcost.

A támadás iszlamista militánsok rejtekhelye ellen irányult az afgán határ közeli Orakzai törzsi régióban. Ez volt az első ilyen  jellegű támadás a különben nyugalmáról ismert számító pastu régióban.

Kadizai falu lakosai arról számoltak be, hogy a rakéta egy tálib  főhadiszállást talált el. Tizenketten meghaltak, amit egy biztonsági  forrás is megerősített, és a sérültek számát tizenháromra becsülte. Egy pakisztáni tálib hivatalos személy elmondta, hogy a rakéta egy  „vendégtáborban” csapódott be, „odaküldtük embereinket, de  sérültekről nincs tudomásunk” – fűzte hozzá.

A támadást egy nappal azután hajtották végre, hogy a  pakisztáni tálibok vezetője, Bajtullah Mehszud személyesen jelentette  be, hogy csoportja áll a lahori rendőrképző központ elleni minapi  véres akció mögött, amellyel éppen az amerikai pilóta nélküli rakétatámadásokat torolták meg.

Washington tavaly fokozta a pilóta nélküli gépekről kilőtt rakétatámadásokat válaszul arra, hogy az afgán tálibok Pakisztánból  jelentős utánpótlást kapnak. Pakisztán élesen ellenzi ezeket a hadműveleteket, amelyek szerinte a gyakori polgári áldozatok  miatt visszafelé sülnek el, a helyieket még inkább a  militánsok felé terelik. Tavaly óta mintegy 30 hasonló támadásban közel 300 ember – köztük az al-Kaida alacsony rangú vezetői – vesztették életüket. Washington már nem figyelmezteti Iszlámábádot az Afganisztánból átnyúló támadásokra, miután gyanúja szerint a régióban veszélyes intrikusnak számító pakisztáni hírszerzés, az ISI előre figyelmezteti a szélsőségeseket ezekre az akciókra, ezzel is védve közöttük lévő informátorait.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.