Washington ideiglenesen befogad haiti árvákat

Az Egyesült Államok ideiglenesen befogadja és szükség szerinti ellátásban részesíti a földrengésben elárvult haiti gyerekeket, de bevándorlási politikája nem változik a haiti lakosokkal szemben, visszafordítja a menedékkérőket.

Az árvák befogadásáról Janet Napolitano belbiztonsági miniszter nyilatkozott helyi idő szerint hétfőn kiadott közleményében. Leszögezte, hogy az Egyesült Államok fő célja a szétszakadt haiti családok újraegyesítése, de emberiességi alapon és minden esetet külön megvizsgálva befogad olyan árvákat, akikről a port-au-prince-i kormány igazolja, hogy örökbe fogadhatók az Egyesült Államokban.

Az Egyesült Államokban menedékért folyamodó haitiakkal szemben azonban nem enyhítik a bevándorlási szabályokat. Néhány kivétellel mindenkit visszafordítanak - közölte a minisztérium szóvivője.

Tízmilliárd dolláros segélyt javasoltak az adományozók első tanácskozásán

Tízmilliárd dollár értékű nemzetközi újjáépítési segélyt javasolt Haiti számára a szomszédos Dominikai Köztársaság elnöke az adományozó országok képviselőinek első tanácskozásán. Miközben Haitiba továbbra is áramlanak a nemzetközi segélyszállítmányok, az adományozók - külföldi országok és nemzetközi szervezetek - képviselői a Dominikai Köztársaság fővárosában, Santo Domingóban helyi idő szerint hétfőn már a hosszabb távú újjáépítésről és annak költségeiről ejtettek szót.

A házigazda Leonel Fernández, a Dominikai Köztársaság elnöke úgy vélte, Haitinak öt éven át évi kétmilliárd dolláros segélyre, azaz összesen tízmilliárd dollárra lenne szüksége. Fernández szerint bármilyen segélyt nyújtanak, abba feltétlenül bele kell tartoznia, hogy leírják (legalább részben) a nyugati félteke legszegényebb országának adósságait.

Egyes adományozók már jelezték, milyen pénzügyi segélyt ajánlanak fel. Az Európai Unió intézményei és tagállamai - rendkívüli és hosszabb távú támogatásként - összesen több mint 400 millió eurót folyósítanának, az Amerikaközi Fejlesztési Bank pedig 480 millió dollár értékű haiti tartozást írna le és 444 millió dolláros hitelt nyújtana.

René Préval haiti elnök az ülésen arra kérte az adományozókat, ne csak a rendkívüli segélyekre összpontosítsanak, hanem országa hosszabb távú fejlesztési szükségleteire is, hiszen újjá kell építeni a haiti gazdaságot, mezőgazdaságot, az oktatási és egészségügyi rendszert, és meg kell erősíteni a (2004 óta de facto ENSZ-protektorátusnak számító) karibi ország demokratikus intézményrendszerét.

Dollármilliók SMS-adományokból

Több mint négymilliárd forintnyi pénzadomány gyűlt össze SMS-ek segítségével egyetlen nap alatt az USA-ban a haiti földrengés károsultjai számára - jelentette be a washingtoni külügyminisztérium. A tárca a Twitter közösségi portálon helyi idő szerint hétfőn megjelent közleményében köszönetet mondott annak a több mint kétmillió mobiltelefon-használónak, akik aznap (emelt díjas) SMS-ben elküldték a Haiti szót a megfelelő telefonszámra, s ezzel összesen 22,4 millió dollárt adadakoztak a természeti csapás károsultjainak.

A jótékonysági SMS-kampányt az amerikai vöröskereszt indította. Múlt pénteken már megdőlt az egyetlen jótékonysági felhívás nyomán SMS-sel összegyűjtött adományok rekordja, mert addigra már több mint tízmillió dollár folyt be a rövid szöveges üzenetek révén a segélyeket gyűjtő bankszámlára.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.