Washington futni hagyta Bin Ladent

Az al-Dzsazíra katari hírcsatorna idézi az amerikai szenátus külügyi bizottságának jelentését, amelyből kiderül, hogy az Egyesült Államok 2001 decemberében elfoghatta volna az al-Kaida vezetőjét, a Pentagon azonban nem támogatta az akciót. Állítólag már Bin Laden is reménytelennek ítélte a helyzetét – végrendeletében bocsánatot kért a dzsihádért.

A külügyi bizottság által közreadott jelentés megállapítja, hogy 2001. decemberében Oszama bin Laden és ezerötszáz leghűségesebb harcosa a Tora Bora hegységbe menekült. A jelentés szerint a titkosszolgálat tudta, hogy a a terroristavezér hol tartózkodik. A helyszínre vezényelt különleges alakulatoknak csak erősítésre lett volna szükségük elfogásához, ám a Pentagon mégsem küldött új katonákat. A John Kerry demokrata szenátor, volt elnökjelölt vezette külügyi bizottság állítja, hogy Donald Rumsfeld akkori védelmi miniszter nem engedélyezte a kockázatosnak vélt akciót. A késlekedés közben Bin Laden Pakisztánba menekült.

Titkosszolgálati információk és elfogott terroristák vallomásai nyomán alapján valószínűsíthető, hogy az al-Kaida vezetője maga is kilátástalannak ítélte helyzetét. Bin Laden végrendeletét is megírta: feleségeit állítólag arra kérte, hogy ne házasodjanak újra, gyermekeitől pedig bocsánatot kért, amiért a szent háborúnak áldozta idejét és életét.

„Oszama bin Laden elfogása nem csökkentette volna a globális terrorfenyegetést, de az, hogy az al-Kaida vezérét futni hagyták, lehetővé tette, hogy bin Laden növelje befolyását a régióban és a további 60 országban működő szélsőséges szervezetek felett„ – állapítja meg a jelentés.

Republikánus politikusok részrehajlónak nevezték a bizottsági jelentést, amelynek célja szerintük kizárólag az, hogy az előző kormányt tegye felelőssé az afganisztáni háború kudarcáért.


Forrás: globusz.net

Oszama bin Ladennek öt felesége és húsz gyermeke volt
Oszama Bin Laden
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.