Washington nem kér bocsánatot Hirosimáért

Először képviseltette magát az Egyesült Államok a Hirosima elleni amerikai atomtámadás emlékünnepségén. Bocsánatkérésre nem került sor a 65. lvfordulón sem, washingtoni hírmagyarázók azt is valószínűtlennek tartják, hogy Barack Obama novemberre tervezett látogatásán megköveti majd a japán népet Harry Truman egykori amerikai elnök döntéséért.

– Az egyetlen mód annak biztosítására, hogy soha többé ne vessék be a nukleáris fegyvereket: meg kell szabadulni mindegyiküktől – hangoztatta Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a hirosimai atomtámadás 65. évfordulóján. A dél-koreai politikus az első a világszervezet eddigi vezetői közül, aki részt vett a lényegében a második világháború végét jelentő, ám szörnyű áldozatokkal – mintegy 140 ezer japán halálával – járó 1945-ös támadás szokásos évi megemlékezésén a Béke Emlékparkban. Ennél is nagyobb jelentőséget tulajdonítottak a visszhangok annak, hogy pénteken ugyancsak először volt jelen – a brit és a francia kormány küldötteivel együtt – az Egyesült Államok képviselője.

– A jövő nemzedékek érdekében tovább kell dolgoznunk azon, hogy megteremtsük az atomfegyvermentes világot – fogalmazott John Roos, az USA tokiói nagykövete. Bocsánatkérésre nem került sor, washingtoni hírmagyarázók azt is valószínűtlennek tartják, hogy Barack Obama novemberre tervezett látogatásán megköveti majd a japán népet Harry Truman egykori amerikai elnök döntéséért. A több mint 200 ezer túlélő egy része nehezményezi, hogy az amerikai kormány képviselője nem találkozott velük. Idén halt meg egyébként – 93 évesen – Jamagucsi Cutomu, az egyetlen ember, aki a japán kormány által is elismerten mindkét atomtámadást túlélte. Ő a Mitsubishi – hirosimai üzleti útjáról éppen Nagaszakiba hazatartó – mérnöke volt.

Az amerikai részvétel jelképes továbblépés abban a folyamatban, amelyet Obama tavaly áprilisban Prágában indított el az atomfegyvermentes világért. Az elnök éppen egy évvel ezt követően az USA új atomstratégiáját is meghirdette. Ez először mondja ki: az Egyesült Államok akkor is lemond róla, hogy nukleáris fegyvert vessen be az ilyennel nem rendelkező és az atomsorompó-egyezmény rendelkezéseit is betartó országokkal szemben, ha azok biológiai vagy vegyi fegyverrel támadnak rá. Mindez nem vonatkozik Iránra vagy Észak-Koreára, amelyek nem tartják be nemzetközi kö­te­le­zett­sé­gei­ket;­ velük szemben továbbra is az a hivatalos politika: „minden lehetőség az asztalon van”. Obama – jelenleg kongresszusi ratifikációra váró – leszerelési szerződést kötött Oroszországgal, az új START-ot ugyanakkor a NATO-ban zajló egyeztetésektől tette függővé, hogy országa kivonja-e Európából mintegy kétszáz taktikai nukleáris fegyverét. Az USA nem dolgozik tovább új nukleáris arzenál kifejlesztésén sem.

Doves fly over the Peace Memorial Park with a view of the gutted A-bomb dome at a ceremony in Hiroshima August 6, 2010, to mark the 65th anniversary of the atomic bombing on the city. The Japanese city of Hiroshima, reduced to ashes by a U.S. nuclear
Doves fly over the Peace Memorial Park with a view of the gutted A-bomb dome at a ceremony in Hiroshima August 6, 2010, to mark the 65th anniversary of the atomic bombing on the city. The Japanese city of Hiroshima, reduced to ashes by a U.S. nuclear bomb in 1945, held its annual commemoration of that attack on Friday, but this will be the first year that a U.S. representative will take part. REUTERS/Kyodo (JAPAN - Tags: ANNIVERSARY CONFLICT POLITICS IMAGES OF THE DAY) JAPAN OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN JAPAN. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. YES
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.