Washington bocsánatot kért a rabszolgatartásért

„Most azon gondolkodtok, miért nem száz évvel ezelőtt tettük meg. Mert kollektív bűnért kollektív megkövetés jár” – mondta a mérföldkőként értékelt döntésről egy demokrata szenátor. Kárpótlás nem lesz, van szakértő, aki értelmetlennek tartja, hogy demokrata párti fekete elnök alatt kérnek bocsánatot.

A washingtoni napilap beszámol a szenátus egyhangúlag elfogadott határozatáról, amelyben az amerikai honatyák bocsánatot kérnek a rabszolgatartás két és fél évszázadáért. A szenátorok azonban azt is kimondták, hogy a rabszolgák leszármazottai nem jogosultak kárpótlásra.

A képviselőház már tavaly hasonló határozatban mondta ki, hogy az Egyesült Államok felelős a rabszolgatartásért. Ellentétben azonban a képviselőházi határozattal, a szenátus által elfogadott nyilatkozat szövege arra is kitér, hogy a bocsánatkérés semmiféle kártérítésre nem jogosítja fel a rabszolgák leszármazottait.

A The Washington Post emlékeztet rá, hogy az Egyesült Államokban az elmúlt években egyre többen követeltek történelmi kárpótlást a kizsákmányolt rabszolgák utódainak. A határozatot beterjesztő Stephen Cohen szenátor elmondta, hogy célja pusztán a bocsánatkérés elfogadtatása volt, és nem pedig kártérítési igények megalapozása.

A napilap által megkérdezett szakértők szerint azonban még nem zárult le a kártérítés ügye. A rabszolgák leszármazottainak jóvátételt követelők a szenátus döntése után sem mondanak le róla a pénzbeli kárpótlásról. Sőt, a szenátus és az alsóház döntései, amelyek elismerik az állam felelősségét, inkább csak újabb érvekkel szolgálnak számukra.

„Most azon gondolkodtok, miért nem száz évvel ezelőtt tettük meg. Mert kollektív bűnért kollektív megkövetés jár" – mondta kommentárjában a határozat fő szószólója, Tom Harkin iowai demokrata szenátor.

A mérföldkőként értékelt döntést – amelyet a Juneteenth-re, a rabszolgafelszabadítás ünnepére időzítettek (Texas államban 1865. június 19-én törölték el a rabszolgaságot) – mindazonáltal nem fogadta egyhangú üdvrivalgás az Egyesült Államokban. Carol M. Swain, a Vanderbilt Egyetem professzora – aki a republikánus Bush-adminisztrációnál szeretett volna kijárni egy hasonló értelmű határozatot – értelmetlennek tartja a szenátus mostani fellépését, mondván, a Demokrata Pártot és az országot fekete elnök vezeti, a feketék pedig hagyományosan demokrata szavazóknak számítanak. „A republikánusoknak kellett volna bocsánatot kérniük, hogy letöröljék magukról a rasszista bélyeget” – vélte a professzor.

Forrás: globusz.net

Djimon Hounsou színész az Amistad című filmben
Djimon Hounsou színész az Amistad című filmben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.