Washington államban is házasodhatnak a melegek

A szenátus után a képviselőház is jóváhagyta az azonos neműek házasságkötését engedélyező jogszabályt. Washington az USA hetedik olyan szövetségi állama, amely rábólintott a hasonló frigyekre.

Szerdán Washington állam képviselőháza 55:43 arányban jóváhagyta a jogszabályt, amelyet egy héttel ezelőtt a szenátusban is megszavaztak. A szövetségi állam mindkét törvényhozási testületében a melegek jogainak társadalmi és törvényi elismeréséért fellépő demokraták vannak többségben.

Amíg az ellenzők azt ígérik, hogy népszavazáson helyeztetik hatályon kívül a törvényt, várhatóan júniusban életbe lép, miután Christine Gregoire demokrata párti kormányzó a jövő héten ellátja kézjegyével. Az ellenzőknek van is esélyük: a melegházasságokra vonatkozó tilalmat eddig minden esetben bírósági vagy törvényhozási határozatok oldották fel, a népszavazások rendre a heteroszexuális házasságok kizárólagossága mellett foglalnak állást. Kaliforniában egy bíróság szerdán döntött úgy, hogy a melegházasságok tilalma alkotmányellenes.

A homoszexuális párok frigyét eddig az Egyesült Államok hat államában – New Yorkban, Connecticutban, Massachusettsben, Iowában, New Hampshire-ben és Vermontban –, valamint a szövetségi területen fekvő amerikai fővárosban engedélyezték. Washingtonban a melegházasságot a megkérdezettek 43 százaléka támogatja, 22 százalékuk pedig kiáll a hagyományos házasságokkal megegyező jogok mellett, de anélkül, hogy „házasságnak” nevezné a hasonló frigyeket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.