Az USA aggódik Oszama bin Laden árulójáért

Leon Panetta amerikai védelmi miniszter szerint az orvos, Sikal Afridi valóban dolgozott a CIA-nek, de semmi esetre sem árulta el Pakisztánt, ahol egy amerikai kommandó májusban végzett az al-Kaida vezérével.

Leon Panetta amerikai védelmi miniszter aggodalmát fejezte ki pénteken annak a pakisztáni orvosnak a sorsáért, aki az Egyesült Államoknak segített megtalálni Oszama bin Ladent, és akit árulással vádoltak meg hazájában.

A CBS amerikai televíziós csatornának adott nyilatkozatában Leon Panetta feltárta, hogy a Pakisztánban letartóztatott orvos, Sikal Afridi valóban dolgozott az amerikai hírszerzésnek a fővároshoz, Iszlámábádhoz közeli Abbotábádban, ahol később, tavaly május 2-án amerikai kommandósok megölték az al-Kaida vezérét.

„Nagyon aggaszt az a tudat, hogy a pakisztániak elővették ezt az embert (...), aki valóban segített azoknak az információknak a begyűjtésében, amelyek igen hasznosnak bizonyultak" az al-Kaida vezérének likvidálását szolgáló műveletben – jelentette ki Leon Panetta, a CIA (az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség) korábbi főnöke.

A Pakisztánban letartóztatott és árulással megvádolt Afridi volt az, aki DNS-mintákat szolgáltatott az amerikaiaknak, megerősítendő azokat az információkat, hogy valóban bin Laden nyomára bukkantak Abbotábádban. „Semmi esetre sem árulta el Pakisztánt" – hangoztatta a CBS-nek nyilatkozva a Pentagon vezetője. „Pakisztán és az Egyesült Államok közös ügye a terrorizmus elleni harc (...), s azt hiszem, hogy ilyen intézkedést hozni olyasvalakivel szemben, aki segédkezett ebben a harcban, ez igazi hiba a részükről" – tette hozzá az amerikai politikus.

Panetta azt is mondta, máig azt gondolja, hogy Pakisztán valamelyik magas rangú tisztségviselőjének tudnia kellett arról, hogy bin Laden ott bujkál, még mielőtt az amerikaiak rátaláltak, erre vonatkozóan azonban nincsen minden kétséget kizáró bizonyítéka.

Az amerikai akció, amelyben megölték az al-Kaida fejét, és környezetének több tagját is elfogták, nagy feszültséget okozott Washington és Iszlámábád viszonyában, holott Pakisztán 2001 vége óta az USA közeli szövetségesének számít a terrorizmus ellen indított harc során. A nagy hatalommal bíró pakisztáni hadsereg azt veti az Egyesült Államok szemére, hogy nem tájékoztatta őt a támadásról, ezzel megsértve az ország szuverenitását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.