Washington már vízumtilalmon gondolkodik

Az amerikai törvényhozás mindkét háza szabad utat adott Barack Obama elnöknek, hogy újabb szankciókkal, így vízum megtagadásával sújtson venezuelai kormánytisztviselőket. A szenátus hétfői döntését követően szerdán a képviselőház is elfogadta az erre irányuló törvénytervezetet az emberi jogok venezuelai megsértésére hivatkozva.

Az emberi jogok és a civil társadalom védelme Venezuelában elnevezésű törvénytervezetet Robert Menéndez demokratapárti és Marco Rubio republikánus szenátorok kezdeményezték. Felszólították Obama elnököt, hogy rendeljen el szankciókat Nicolas Maduro kormányának azon funkcionáriusaival szemben, akik felelősek a februárban kirobbant ellenzéki tüntetésekkel szembeni erőszakért.

Legalább 43-an életüket vesztették, közel 900-an megsebesültek, s több mint 2500 személyt letartóztattak, közülük többen azóta is börtönben vannak. Az elfogadott szöveg előirányozza az érintettek vízumának megtagadása mellett egyesült államokbeli vagyonuk lefoglalását is. A szankció kiterjedhet a családtagokra is. Mint az Efe hírügynökség jelentette, a Fehér Ház közlése szerint Obama kész aláírni a dokumentumot, mert „aggasztja a venezuelai helyzet".

A Miami Herald értesülése szerint a Maduro-kormányzat 56 funkcionáriusa lehet érintett a kitiltásban, családtagjaikkal együtt a szám száz fölé nőhet. A lap említi a katonai hírszerzés vezetőségének volt fejét, Hugo Carvajalt, annak jelenlegi főnökét, Iván Hernández Dalát. Két korábbi külügyminisztert, Elías Jauát és Miguel Rodríguez Torrest, továbbá Luisa Ortega Díaz főügyészt is.

Az El Nacional csütörtöki cikke szerint Rafael Ramírez külügyminiszter visszautasította, hogy az Egyesült Államok szankciókat alkalmazzon venezuelai személyek ellen. Hangsúlyozta, Nicolás Maduro kormányának jogában áll megfelelő ellenintézkedéseket hozni, megakadályozandó az ország szuverenitásának megsértését. Luisa Ortega Díaz ugyancsak Venezuela szuverenitása megsértésének minősítette a tervezett intézkedéseket.

Maduro elnök még vasárnap, tehát a szenátusi szavazást megelőzően nyilvánosan bejelentette, hogy felülvizsgálják a kapcsolatokat Washingtonnal, miután olyan információkhoz jutottak, miszerint a caracasi amerikai követség feltételezhetően beavatkozik a belügyekbe.

A washingtoni külügyminisztérium hétfőn visszautasította a gyanúsítást, mondván követségük a nemzetközi egyezményekben előírtakat betartva működik. Az Egyesült Államok és Venezuela 2010 óta, tehát még Hugo Chávez elnök időszakától nem képviselteti magát nagykövettel a másik országban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.