Washington és Moszkva szankciókkal dobálódzik

Újabb húsz orosz tisztségviselőre és kormányzathoz közeli személyre terjesztette ki csütörtökön az Oroszország elleni szankciókat Barack Obama amerikai elnök.

A szankciók célpontjainak számláit befagyasztják, nem adnak ki nekik amerikai vízumot, illetve megtiltják számukra a dollár alapú tranzakciókat.

Obama a Fehér Ház előtt nyilatkozva kijelentette, hogy aláírt egy olyan rendeletet is, amely lehetővé teszi, hogy az Egyesült Államok büntetőintézkedésekkel sújtsa az orosz gazdaság kulcsfontosságú ágazatait. Az elnök hangsúlyozta, hogy az újabb szankciók bevezetését az orosz kormánynak a Krím annektálására vonatkozó döntése váltotta ki, amelyet a nemzetközi közösség elutasít.

Barack Obama további büntetőintézkedéseket helyezett kilátásba arra az esetre, ha az orosz katonai behatolás Ukrajna déli és keleti régióira is kiterjedne. Ugyanakkor rámutatott, hogy "az Egyesült Államok és Oroszország közötti diplomácia folytatódik" és hogy Moszkva előtt nyitva áll a választás a folytatással kapcsolatban. "Oroszországnak tudnia kell, hogy a további eszkaláció még jobban el fogja szigetelni a nemzetközi közösségben" - mondta. Obama hangoztatta, hogy Ukrajna népének nem kell választania Oroszország és az Egyesült Államok között.

Egy amerikai kormányzati tisztségviselő szerint a rendelet az orosz pénzügyi szolgáltató, energetikai, bányászati, gépészeti és védelmi szektorral kapcsolatban alkalmazható.

Az amerikai szankciókra válaszul Oroszország ellenszankciókat határozott el, megtiltva amerikai kormányzati tisztviselők beutazását Oroszországba - jelentették be csütörtökön hivatalosan Moszkvában. A listára kilencen kerültek fel.

Az amerikai elnöki adminisztrációban dolgozó tisztviselők, tanácsadók mellett hat kongresszusi képviselő is szerepel a listán, köztük John McCain szenátor, aki a Moszkva elleni büntetőintézkedések egyik fő kezdeményezője volt, és többször élesen bírálta a Kremlt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.