Wallenberg-év: 'ember az embertelenségben'

Bruck Marika egy Katona József utcai, svéd védelem alatt lévő házban bujkált a nácik és a nyilasok elől. A 81 éves budapesti asszony, két fiú édesanyja és négy unoka nagymamája Raoul Wallenbergnek köszönheti életét.

Csak úgy, mint a 86 éves Forgács Gábor. Édesapja, Forgács Vilmos a holokauszt idején több tízezer magyar zsidó életét megmentő svéd diplomata munkatársa volt, Gábor pedig futárként dolgozott mellettük. Az ő kinagyított portréik is láthatóak a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításán.

A Wallenberg életét interaktív módon, főleg a fiatal közönséget megcélozva bemutató tárlat a magyarországi Wallenberg-emlékév egyik eseménye. Az emlékévet a Világ Igazai közé tartozó egykori követségi titkár születésének századik évfordulója alkalmából rendezik meg.
A hazai politikai élet vezető személyiségeit is felvonultató keddi megnyitón Martonyi János méltatta az 1945. január 17-én a Budapestet felszabadító szovjet csapatok által őrizetbe vett, majd nyomtalanul eltűnt Raoul Wallenberget. – Bizonyította, hogy lehetséges volt embernek maradni az embertelenségben – hangoztatta a külügyminiszter, aki a több százezer magyar zsidó kifosztását, elhurcolását és iparszerű legyilkolását az egész magyar nemzet tragédiájának nevezte. Elismerte, hogy magyar zsidók kirablásához és deportálásához a magyar állam segítséget nyújtott a náciknak. – Magyarország ugyan szakított e sötét szellemekkel, de tisztában vagyunk a felelősségünkkel. Azzal is, hogy a felelősségünket a következő nemzedékeknek tovább kell adnunk – mondta a külügyminiszter. Beszélt a magyar–izraeli kapcsolatokról is, arról, hogy milyen különleges értéket jelentenek a magyarországi zsidóságot és az izraeli magyar ajkú diaszpórát összekötő szálak.

A Wallenberg-év megnyitóján ott volt Carl Bildt svéd külügyminiszter, Joszi Peled izraeli tárca nélküli miniszter, valamint a Wallenberg-család képviseletében Louise von Dardel, a zsidómentő diplomata unokahúga. A díszvendégek között ült Annette Lantos, a néhai magyar származású amerikai demokrata párti képviselő Tom Lantos özvegye is. Tom Lantos szintén Wallenbergnek köszönheti az életét, 1944-ben ő is egy svéd védelem alatt álló házban bujkált.

Kamarakiállítást rendeznek a lakásban is, ahonnan a svéd diplomatát elhurcolták
Szita Szabolcs a Wallenberg kamarakiállítást rendezi a lakásban, ahonnan a svéd diplomatát elhurcolták
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.