Walesa: még nem tökéletes a hidegháború utáni világ

Lech Walesa, a lengyelországi Szolidaritás szakszervezet egykori vezetője, Nobel-békedíjas volt államfő úgy véli: a világon még sokat kell változtatni, hogy megfeleljen a hidegháború utáni korszaknak.

- A Szolidaritás véget vetett a megosztottság korának, megteremtette a feltételeket Németország és Európa egyesítéséhez - mondta az egykori villanyszerelő az AFP francia hírügynökségnek egy szombaton közölt interjúban, amely abból az alkalomból készült, hogy a napokban ünneplik a Szolidaritás létrejöttének 30. évfordulóját.

Walesa szerint megőriztük a régi világ struktúráit, amelyeket még át kell szervezni és hozzá kell igazítani az új világhoz. Amennyiben ezt nem tesszük meg, idejétmúlt elképzelések alapján fogunk dolgozni, s a világ nem lesz biztonságos - mondta.

A lengyel politikus megemlítette a NATO-t, amelynek már nincs ellenfele, már nincs a Varsói Szerződés, s említést tett egy olyan kapitalizmusról, amely túlságosan figyel a pénzre, nem pedig az emberre.

Ami az európaiakat illeti, nekik Walesa szerint meg kell érteniük, hogy nincs többé nemzetállam. Számos területen, a környezetvédelem, az információk, a gazdaság területén nincs többé Franciaország, nincs többé Lengyelország - vélekedett, hozzátéve: tarthatatlan, hogy minden államnak más-más legyen az egészségügyi rendszere, vagy a pénzügyi politikája. A 66 éves Walesa szerint az Európai Uniót ki kell bővíteni Törökországgal.

Azt is elmondta, hogy a 30. évfordulón a tízmillió tagot is számláló nagy Szolidaritással azonosul, s nem a mostanival, amelynek körülbelül 700 ezer tagja van. Walesa távolságtartó vele szemben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.