Wafergate: vallási botrány a kanadai kormányfő körül

Különös nyári műbotrány miatt kellett távoznia egy kanadai újság kiadójának és főszerkesztőjének. A lap azt állította: a protestáns miniszterelnök zsebre tette az ostyát, amelyet a katolikus pap adott a kezébe egy temetéshez kapcsolódó szertartáson.

Először botrányt kiáltott, majd bocsánatkérésre kényszerült a kelet-kanadai New Brunswick tartomány napilapja, a St. Johnban megjelenő The Telegraph-Journal, miután a miniszterelnök mellett egy katolikus egyházi méltóság nevét is feleslegesen forgatta meg egy különös ügyben. A vidék nagy mágnásdinasztiája, az Irving-család tulajdonában lévő újság beszámolt Kanada egykori főkormányzója – alkirályi jogokat gyakorló de facto államfője –, Roméo LeBlanc temetéséről. A tévéfelvételen is jól látszik, amint a katolikus pap átadja az ostyát az elébe járulóknak, így Stephen Harper kormányfőnek is. A miniszterelnök azonban a többiekkel ellentétben – szintén láthatóan – nem emelte a szájához a Krisztus testét jelképező ostyát, hanem leengedte kezét.

A lap ezt úgy tálalta: Harper zsebre tette az ostyát, holott nem látni, mi következett ezután. Sőt a „botrány” hírére, amit a miniszterelnöki sajtósok az elejétől fogva cáfoltak, Noel Kinsella, a szenátus elnöke megerősítette: ő a miniszterelnök közelében tartózkodva jól látta, hogy Harper igenis a szájába vette, és elfogyasztotta a vaflit. A Telegraph-Journal ekkor hosszas helyreigazításban kért elnézést, egyben mentegette az így már valóban „botrányos” újságcikk szerzőit, és a tartalom szerkesztői feltupírozásával magyarázta a gikszert.

Csakhogy addigra már egy helyi katolikus elöljáró, St. John egyházmegye érseki helynöke, Brian Henneberry nevét is megforgatta, aki szerint, ha ez így történt, úgy az több mint baklövés; botrány a katolikusok szemszögéből. Ezzel még jobban kiélezte a történetet, ugyanis a nyelvi, térségi, politikai és felekezeti érzékenységre, valamint egyensúlyokra odafigyelő Kanadában mindenki tudja, hogy Harper protestáns. Vagyis – a sztorit tovább tupírozva – a katolikus közvélemény a miniszterelnöknek az Oltáriszentséghez és az átlényegülés tanához való hozzáállására vonatkozóan is (negatív) következtetéseket vonhatott le. A katolikus egyházon kívüli személynek sokak szerint oda sem lett volna szabad mennie az ostyáért, míg mások megengedőbbek: ilyen jelentős alkalom esetén, mint a volt főkormányzó temetése, ez még önmagában bőven belefér a miniszterelnök részéről.

Az ostya angol nevéről a kanadai sajtóban Wafergate-ként elhíresült botrány nyomán az Irving-dinasztia is tisztáldozatra kényszerült. Felmentették James C. Irvinget, a lap kiadóját, valamint Shawna Richer főszerkesztőt, aki valamikor – a kanadai esetet szintén részletesen ismertető – The New York Times sportújságírója volt. A vallási különbség mellett a politikai is szerepet játszhatott abban, hogy a történet tovább élt a kelleténél – állítják kommentátorok.

Harper konzervatív párti, aki tavalyi újraválasztása óta továbbra is kisebbségi kabinet élén kormányoz. Kanada keleti fele viszont inkább liberális, és az ellenzék igyekezett is addig ütni a vasat, amíg meleg. Warren Kinsella vezető liberális kampánystratéga – aki csak névrokona az egyébként tory felsőházi elnöknek – azután is felrakta az internetre az esetről készült felvételt, hogy a YouTube videómegosztó szerzői jogi okokból már levette. Mégpedig e szavak kíséretében: „Itt van újra a videó. Addig teszem újra és újra fel, amíg (ti. a konzervatívok) fel nem adják.” Liberális bloggerek szerint viszont a bocsánatkérés - amelyet egyébként Harper elfogadott – sikerült oly módon, hogy inkább a konzervatívokhoz való dörgölőzésnek tűnik.

 

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Stephen Harper kanadai miniszterelnök
Canadia's new Prime Minister Stephen Harper listens to a question from a reporter after his first cabinet meeting on Parliament Hill in Ottawa February 6, 2006. Harper was sworn in as Canada's 22nd Prime Minister Monday after his Conservative Party defeated the Liberal government of former Prime Minister Paul Martin. REUTERS/Christinne Muschi
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.