Vörös khmerek a törvény előtt

A hétfőn kezdődött perben a vádlottak padján Nuon Chea, Pol Pot valamikori jobbkeze, a totális diktatúra főideológusa, Khieu Samphan volt államfő és Ieng Sary egykori külügyminiszter foglal helyet.

Phnompenben hétfőn megkezdődött három egykori vörös khmer vezető perének főtárgyalása.

A vádlottak padján a 84 éves Nuon Chea, Pol Pot valamikori jobbkeze, a totális diktatúra főideológusa, a 79 éves Khieu Samphan volt államfő és a 85 éves Ieng Sary egykori külügyminiszter foglal helyet. Ez utóbbi feleségét, a 79 éves Ieng Thirithet, a rémuralom szociálisügyi miniszterét időskori elbutulása miatt – valószínűleg Alzheimer-kórban szenved – felmentették a felelősségre vonás alól.

A volt vörös khmer vezetőket népirtás, háborús és emberiesség elleni bűntettek vádpontjai alapján állították bíróság elé.

A Kína által pártfogolt szélsőséges maoista vörös khmerek, miután elűzték a vietnami háborút támogató, Amerika-barát Lon Nol-kormányzatot, "forradalmi" ideológiájuk nevében terrorrendszert vezettek be. A lakosság egynegyede esett a népirtás áldozatául, 1,7 millió embert gyilkoltak meg, gyakorlatilag kiirtották az értelmiséget, elnéptelenítették a városokat, és a lakosság nagy részével kényszermunkát végeztettek. A Pol Pot vezette diktatúrának a vietnami hadsereg vetett véget 1979. január 7-én. Maga Pol Pot 1998-ban hunyt el anélkül, hogy valaha is felelősségre vonták volna.

A mostani tárgyalás a nyáron elkezdett per záró szakasza. Az ország közvéleménye azt reméli, hogy végre feltárulhat a mindeddig elkendőzött igazság, vagyis, mi vezethetett a XX. századi történelem egyik legsötétebb és legembertelenebb korszakához Kambodzsában. Nem biztos azonban, hogy a kambodzsaiak erre választ kapnak, mert Nuon Chea és Ieng Sary eleve megtagadta, hogy együttműködjön a bírósággal, erre csak Khieu Samphan mutat némi hajlandóságot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.