Vörös festékkel öntötték le a bécsi szovjet emlékművet

Ismeretlenek vörös festéket öntöttek a bécsi második világháborús szovjet hősi emlékműre pénteken, az osztrák főváros felszabadításának évfordulóján.

Oroszország bécsi nagykövete, Szergej Necsajev felháborodásának adott hangot az eset miatt, és Ausztria és Oroszország „közös történelme elleni támadásként” értékelte azt. „Vannak, akik át akarják írni és eltorzítani a történelmet" – hangoztatta az osztrák hírügynökségnek nyilatkozva. A nagykövet közölte, hogy az osztrák külügyminisztérium sajnálkozását fejezte ki.

Az orosz követség minden évben április 13-án, Bécsnek a Vörös Hadsereg általi bevétele évfordulóján megemlékezést rendez a Schwarzenberg téren álló emlékműnél a volt szovjet tagköztársaságok bécsi diplomáciai képviseleteinek részvételével. A rendezvényen a második világháborúban elesett szovjet katonákról emlékeznek meg, és „intésnek szánják a következő generációk számára, hogy a nemzetiszocializmus és a fasizmus többé ne üthesse fel a fejét" –mondta a diplomata.

A szovjet Vörös Hadsereg csapatai 1945. április 6-án érték el a város határát, a harcok 14-én értek véget. Hivatalos szovjet adatok szerint 18 ezer szovjet és 19 ezer német katona esett el Bécs elfoglalásakor. Az emlékművet 1945 augusztusában avatták fel a város 1955-ig tartó négyhatalmi – szovjet–francia–brit–amerikai – megszállásának idején Sztálin térnek nevezett téren. A nyolc méter magas, félkör alakú oszlopsor előtt húsz méter magas oszlop emelkedik, amelynek tetején egy szovjet katona bronzból készült szobra áll. Az emlékmű orosz nyelvű felirata: „Örök dicsőség a Vörös Hadsereg hőseinek, akik a német fasiszta hódítók elleni harcban estek el Európa népeinek szabadságáért és függetlenségéért".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.