Vörös figyelmeztetés Izlandon egy vulkán miatt

Izlandon kitört a szubglaciális Bardarbunga vulkán, amelynek a hamufelhői miatt szombaton vörös figyelmeztetést adtak ki a helyi hatóságok a légi közlekedés számára.
Vulkánkitörésre figyelmeztető tábla a Bardarbunga előtt
Vulkánkitörésre figyelmeztető tábla a Bardarbunga előtt
Sigtryggur Johannsson / Reuters

A fővárostól, Reykjavíktól 300 kilométerre lévő Bardarbunga napok óta forrong az ötszáz kilométeres jégpáncél – a Vatnajokull gleccser – alatt. Biztonsági okokból a környéket már szerdán evakuálták. Mivel a vulkán egy nemzeti park területén fekszik, ez csak néhány száz lakost jelentett, de a terület meglehetősen népszerű a turisták körében.

Izlandon a vörös figyelmeztetés a legnagyobb veszélyt jelzi a vulkánkitörések esetén használt ötfokozatú skálán. Azt jelenti, hogy a Bardarbunga várhatóan „jelentős mennyiségű” vulkáni hamut fog kilövellni a levegőbe – közölte az izlandi meteorológiai szolgálat. Későbbi rendőrségi bejelentések szerint a Bardarbunga kitörése „csekély jelentőségű" eseménynek számít.

A légi közlekedést befolyásoló vulkánkitörésre négy éve már volt példa Izlandon. 2010 áprilisában az Eyjafjallajokull kitörésekor annyi vulkáni hamu jutott a levegőbe, hogy 20 országban zárták le a légteret a helyi hatóságok, 1,5-2,5 milliárd dolláros veszteségre kárhoztatva a légitársaságokat. Ekkora területen európai légteret a második világháború óta nem zártak le.

A tízmillió érintett utas és a bevételkiesés miatt – írja a BBC – a brit polgári légügyi hatóság egyébként lazított a vonatkozó rendelkezéseken, és már megengedi, hogy repülőgépek olyan területek felett repüljenek el, ahol a levegőben alacsony sűrűségű vulkáni hamu van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.