Voronin bebetonozná a kommunisták hatalmát

A Moldovai Köztársaságban a rendbontásba fulladt áprilisi parlamenti választások megismétlésére készülnek. Miután a kommunista többségű új törvényhozásnak ismételten nem sikerült az államelnököt megválasztania, a leköszönő Vladimir Voronin államfő feloszlatta a parlamentet, és július 29-ére, egy szerdai napra írta ki az újabb választásokat.

Voronin azonban nem a békére törekszik, hanem arra, hogy a kommunisták hatalmát mindenképpen megőrizze, így az ellenzék bosszantását és meghurcolását az állami szervek tovább folytatják.

Csütörtökön Dorin Chirtoaca chisinaui polgármesteren volt a sor: második alkalommal idézték be az ügyészségre, ahol az államhatalommal való visszaéléssel, továbbá az április 7-i ellenzéki tüntetések szervezésével vádolták. Chirtoaca tagadja a vádat, s azt állítja, hogy illegálisan készített telefonlehallgatásokat vágtak össze és adtak közre egy televíziós műsorban avégett, hogy bűnösségét bizonyítsák.

Eközben a Moldovai Kommunista Pártot (MKP) egyre többen elhagyják. Köztük van Marian Lupu, a parlament volt elnöke, aki az áprilisban sikertelenül szereplő Demokrata Párthoz (DP) csatlakozott, illetve Andrei Stratan jelenlegi külügyminiszter, akit az MKP egyszerűen "kifelejtett" legújabb jelöltlistájáról.

Voronin arra számít, hogy a következő parlament 101 helyéből pártja 80-at szerez majd meg. Elemzők szerint a MKP győzelmét szolgálja egyébként a választások szerdai napra történő kiírása és a bejutási küszöb hatról öt százalékra történő csökkentése.

Ez utóbbi intézkedés a kommunistákkal jó viszonyban álló, Iurie Rosca vezette Kereszténydemokrata Néppártnak kedvezhet. Voronin nemrég kinevezte Roscát a karhatalmi erőkért felelős miniszterelnök-helyettesnek. Jól jöhet azonban az öt százalékos küszöb a Marian Lupuval megerősödött DP-nek is. Mindez pedig ahhoz vezethet, hogy az MKP ellenzéke az áprilisinál is kisebb eredményt érjen el július 29-én, ami pedig Voronin céljait váltaná valóra.

Voronin egyébként továbbra is tartja a haragot Romániával, nem hajlandó az áprilisban bevezetett vízumkötelezettséget sem újragondolni. Annak ellenére sem, hogy a héten Mizsei Kálmán, az EU moldovai különmegbízottja kijelentette: "Bizonyosak vagyunk abban, hogy a bukaresti hatóságok nem vettek részt az április 7-i chisinaui eseményekben, s mostanáig az EU egyetlen bizonyítékot sem látott az ellenkezőjéről."

Mizsei szerint sajnálatos, hogy a moldovai-román viszony megromlott, Románia ugyanis Moldova egyik legfontosabb gazdasági partnere. Az EU-megbízott a románok számára bevezetett vízumkötelezettség eltörlését és a kétoldalú viszony normalizálását sürgette.

Moszkva sem örül a moldovai helyzet alakulásának. A Kremlben úgy látják, hogy az ellenzék esetleges győzelme destabilizálná a helyzetet, Trasznisztriát pedig még jobban eltávolítaná Chisinautól.

 

 

 

 

 

Vladimir Voronin moldovai államfő Chisinauban, 2009. április 10-én
Vladimir Voronin moldovai államfő Chisinauban, 2009. április 10-én
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.