Vonulnak a lengyelek: szentség Rydzik atya tévéje

Szombaton tiltakozó menetre készülnek Varsóban Orbán Viktor lengyel barátai: a katolikus Tv Trwam "digitális túlélését" követelik.

Egész héten tüntettek Lengyelországban – erről tudósított legalábbis a Tv Trwam internetes kiadása. Nagy- és kisvárosokban tartottak felvonulásokat, miközben a katolikus-nemzeti sajtóbirodalom laikus hívei aláírásokat gyűjtöttek a szupermarketek előtt. Szombatra pedig Varsóba hirdettek tiltakozó menetet. A lengyel jobboldal több személyisége kijelentette: részt vesz a felvonuláson, amely végighalad a belvároson, a miniszterelnöki hivatal és az elnöki rezidencia, a Belweder előtt is. Mindezt azért, hogy így érjék el a kormánynál, illetve a lengyel médiahatóságnál, hogy a toruni székhelyű katolikus TV Trwam a digitális átállás után is sugározhasson. Máskülönben a jövő év júliusától megszűnhet a több mint húszéves országos Radio Maryja testvéradójának sugárzása Lengyelországban. A lengyel médiahatóság, a KRRiT azzal érvel, hogy a rádiót működtető Lux Veritatis alapítvány nem elég tőkeerős, valamint, hogy a tévé eddig gazdaságilag ráfizetéses volt, és a nézettsége sem túl nagy. A harc a tévé adásengedélye körül január óta tart, azóta voltak Lengyelország városaiban különböző nagyságú tüntetések. Krakkóban például tízezren vonultak az utcára – most szombatra pedig százezer embert várnak, akiket Tadeusz Rydzik 67 éves lelkész, a rádió és a tévé, illetve egy teljes médiabirodalom irányítója hívott Varsóba. Korábban az adásengedély megtagadása miatt arra szólította fel híveit, hogy ne fizessenek adót. Rydzik, illetve rádiójának hívei most az ellenzéki (korábban rövid ideig kormányzó) Jog és Igazságosság párt (PiS) táborát erősítik. Ez a lengyel jobboldal bigottan katolikus és elkeseredetten nacionalista, antiliberális szárnya, amelyet igen vékony mezsgye választ el a rasszista szélsőjobboldaltól. Ennek a körnek a képviselői jártak március 15-én Budapesten, hogy támogatásukról biztosítsák Orbán Viktor magyar kormányfőt és az EU-val szabadságharcot folytató politikáját. A lengyel jobboldal vágyálma egy „lengyel Orbán”, aki egyesítené soraikat, hogy legyűrhessék a most kormányzó Polgári Platform (PO) konzervatív liberális pártot és az amúgy alaposan meggyengült baloldalt.

Tadeusz Rydzik atya a Radio Maryja stúdiójában
Father Tadeusz Rydzyk is pictured at Radio Maria in this undated handout file photo. Rydzyk, the powerful Roman Catholic priest who helped Poland's ruling Kaczynski twins into power, was at the centre of a storm on July 9, 2007 after reports he accused one of them of lying over plans to tighten abortion laws. The mainstream weekly Wprost released tapes it said depicted Rydzyk telling students at his Catholic college in April he was outraged by President Lech Kaczynski and his wife Maria for refusing to endorse parliament's plans to tighten already strict abortion laws. REUTERS/Forum/Files (POLAND)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.