Otthon vágják el a fiatalok útját az Iszlám Államba

David Cameron hétfői beszédében kemény fellépést ígért a fiatalok védelme érdekében, hogy ne váljanak a szélsőséges eszmék áldozatává. Nagy-Britannia kész fellépni a terrorfenyegetés ellen, ennek eszközeiről beszélt Birminghamban a miniszterelnök. 

Cameron májusi megválasztása óta tartott legmeghatározóbb beszédében leszögezte, hogy "az iszlám szélsőségesek és nem az iszlám vallás ellen harcol". Néhány generáció alatt Nagy-Britannia "sikeres soknemzetiségű és sokvallású demokrácia lett" - idézi a Daily Mail. "Nyitott, változatos, befogadó - ezek a sajátosságok épp annyira britek, mint a sorban állás vagy az időjárásról beszélni."

Beszédében a rendőrséget, iskolákat, egyetemeket, mecseteket, közösségi oldalakat, börtönöket és a szülőket arra figyelmeztette, hogy mindnyájuknak többet kell tenni, hogy megakadályozzák, hogy a "méreg" megfertőzze a fiatalok elméjét. A fiatal muszlimok szélsőséges eszmék felé vonzódásáért részben a rasszizmus, diszkrimináció vagy az iszlamofóbia okolható.

A közvetlen környezetük, a családjuk, a társaik, a közösség az egyik legfontosabb befolyásoló tényezők a fiatalok életében. Ha a szélsőséges világnézetről már a saját otthonukban, vagy a tágabb közösségükben hallanak, az hozzájárul, hogy könnyebben befogadják ezt a gondolatvilágot.  

A radikális eszméket valló tizenévesek szüleit arra biztatta, hogy vonják vissza a gyerekeik útleveleit, ezzel megakadályozva őket, hogy elutazhassanak és csatlakozzanak az IS-hez. "Kérdezzék meg maguktól, hogyan lehetséges az, hogy amikor tizenévesek elhagyják londoni otthonukat, hogy az IS oldalán harcoljanak, akkor a vita középpontjában az áll, hogy mennyiben hibáztathatók a biztonságiak" - fakadt ki a sajtó hasonló felvetései miatt.

"Tudom, hogy mennyire aggódnak, hogy a gyerekük ilyen ideológia híve lesz és még ki is utazik Szíriába vagy Irakba. Bevezetünk egy új formanyomtatványt, ami lehetővé teszi, hogy a szülők közvetlenül visszavonathassák a gyerekük útlevelét, hogy megelőzzék az utazásukat."

A tervezet ugyanakkor kérdéseket is felvet, például azzal kapcsolatban, hogy azok a szülők, akik nem teszik meg ezt a lépést, törvényt szegnek-e, ha a gyerekük még is távozik Irakba vagy Szíriába.

Az IS felemelkedését a nácizmus, kommunizmus vagy az IRA elleni harchoz hasonlította. Nagy-Britanniának meg kell birkóznia a fiatalok "identitás válságával." Az Egyesült Királyságból legalább 700-an utaztak Irakba vagy Szíriába, hogy csatlakozzanak az Iszlám Államhoz. Közülük sokan itt tapasztalták meg azt, milyen, ha tartoznak valahová, ami itthon hiányzott nekik. Ha nem sikerül a beilleszkedniük, az néhány fiatal muszlimnál azt jelenti, hogy nem igazán azonosítja magát Nagy-Britanniával és csak kevés kapcsolata van más emberekkel, ha egyáltalán van.

"Anglia egy olyan radikális ideológiával néz szembe, amely nem csak felforgató, de izgalmasnak tűnhet. A fenyegetés gyökere, amellyel fel kell vennünk a harcot, maga az ideológia, ami, mint minden szélsőséges doktrína lelkesítőnek tűnhet, különösen a fiataloknak" - világít rá az eszmék népszerűségének okára a miniszterelnök. "El kell érnünk, hogy a fiatalok megértsék, hogy ebben az országban alakíthatják a jövőt azzal, hogy aktív részesei lesznek a demokráciánknak. Ha ez sikerül, akkor az etnikai kisebbségek egyre több tagja fogja úgy érezni, hogy helye van a társadalmunkban."

A kormány ősszel indítja el szélsőségek elleni stratégiáját, amely elsőként az azt alátámasztó extrém ideológiát fogja támadni. A legfontosabb feladatnak azt nevezte, hogy a csillogó, a fiatalok számára csábító elemektől megfossza ezeket az eszméket. 

A miniszterelnök azt ígérte, hogy fellépnek az olyan szélsőségesek befolyása ellen is, akik gondosan a törvény keretein belül fejtik ki tevékenységüket, de nyilvánvalóan az angol társadalom ellen vannak és utálnak mindent, amiért az kiáll. Ezek az emberek nem csak iszlám szélsőségesek, hanem szélsőjobboldali csoportok is, ami pedig összeköti őket, az az, hogy a fiatalokat célozzák meg és agymosást hajtsanak végre rajtuk.

"És tisztázzuk, hogy ki nyer a legtöbbet abból, hogy keményen fellépünk a szélsőségesek ellen? A muszlim családok, akik félelemben élnek, hogy a gyerekeik a radikális eszmék rabjává válnak és Szíriába szöknek. És a közösségek, akik amiatt aggódnak, hogy valamelyik mérgező szélsőjobboldali a mecsetük megtámadását tervezi."

A szélsőségesek elleni törvénytervezet részeként új, célzott hatásköröket vezetnek be, amelyek lehetővé teszik, hogy hatékonyan fellépjenek a szellemi vezetők és ideológiáik ellen. Megerősítik a Kommunikációs Hivatal szerepét, hogy kiszűrjék a külföldi csatornákat, amelyek gyűlöletbeszédet és szélsőséges tartalmakat sugároznak.

Szintén ehhez a témakörhöz kapcsolódik, hogy egy törvénymódosítás eredményeképpen hamarosan a kényszerházasságok áldozatai egész életükre anonimitást kapnak. Így nem kell többet félniük a következményektől, ha beszámolnak a velük történtekről és segítséget kérnek.

"A politikai korrektség ebben az esetben azt jelentette, hogy hátat fordítottak a problémának. Túl gyakran nincs bátorságunk ráerőltetni az értékeinket másokra attól való félelmünkben, hogy megsértjük őket" - ismerte el Cameron.

A Belügyminisztérium kényszerházasságokkal foglalkozó részlege tavaly 1267 esettel foglalkozott, amelyeknél tízből egy esetben 16 év alatti volt az érintett. A 88 országból származó esetek harmada, (38,3 százalék) Pakisztánhoz kötődik. Csupán negyedük volt tisztán Nagy-Britanniához köthető, minden tengerentúli száltól mentes.

Fellépnek a nők genitális csonkítása ellen is. Csak tavaly közel 4000 eset történt Nagy-Britanniában. Felhatalmazták a hatóságokat, hogy elkobozzák azoknak az útlevelét, akik azzal gyanúsíthatóak, hogy  lányokat visznek ki az országból a nemi szerveik megcsonkítása céljából. Az új rendelkezés múlt pénteken lépett életbe és azonnal éltek is vele a bedfordshire-i rendőrök, akik megakadályozták, hogy két lányt Afrikába vigyenek.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.