Egy halott az amerikai vonatszerencsétlenségben

A szerelvény a New Jersey-i  Hobokenben rohant bele a vasútállomásba. Az egyetlen halott mellett 108-an  sérültek meg. Azt, hogy merénylet történt, egyelőre kizárják.

Egy ember életét vesztette, 108-an pedig megsebesültek, amikor az Egyesüllt Államokban, a New Jersey-i Hobokenben egy ingázó vonat belerohant a pályaudvar épületébe. A szerelvény a reggeli csúcsforgalom alatt, helyi idő szerint háromnegxyed kilenckor siklott ki. áttörve a fizetőkapukon és a végül a vasútállomás épületében állva meg, amelynek a tetőszerkezete beomlott az ütközés következtében. Nem lassított, pedig kellett volna”– mesélt egy túlélő, Jamie Weatherhead-Saul az NBC 4-nak a pillanatról, amikor a vonaton mindenki rádöbbent, hogy mi történik.

Egy másik túlélő, Bhagyesh Shah eközben arról beszélt, hogy csak néhány másodpercig tartott, de örökkévalóságnak tűnt, amíg a vonat átsiklott a peronon. Shah szerint a reggeli csúcsforgalom miatt a vonat a zsúfoltságig tele volt, főleg az első két kocsija. A baleset után mindenütt sérültek hevertek. Egy nő beszorult egy betontömb alá – emlékezett Shah. A peronon eközben mindenki fejvesztve menekült. „Tíz méterre álltam a becsapódó vonattól. Hatalmas csikorgással siklott a vasútállomás épülete felé, aztán valaki azt kiáltotta: Fussatok! Rohantunk, aztán meghallottuk a becsapódás robaját” – mesélte Aracely Hillebrecht, az NBC egyik munkatársa, aki éppen a helyszínen volt.

Sokan akik a vonaton ültek, később azt twittelték, szerencséjük van, hogy élve megúszták a balesetet.  A Facebook aktiválta a Safety Check szolgáltatást, amelyen keresztül mindenki tudathatja, hogy a szerencsétlenség után rendben van.

Fotó: Shannon Stapleton / Reuters

A vonat – az NJTransit  1614-es járat – Spring Valleyből tartott Pascack Valleybe felé. Az ötös vágányról siklott ki. Hoboken New Yorkkal szemközt fekszik a Hudson folyó partján. Nap mint nap rengeteg ember utazik innen vonattal Manhattanbe.

A rendőrség és a mentőegységek hatalmas erőkkel vonultak ki a vonatszerencsétlenség helyszínére. Hivatalos forrásokra, a Nemzeti Közlekedésbiztonsági Hatóság tisztségviselőire  hivatkozva az NBC portálja azt írja, hogy az első vizsgálati eredmények tanúsága szerint nem terrorizmusról van szó, hanem baleset vagy emberi mulasztás a szerencsétlenség oka. Az állomáson minden forgalmat felfüggesztettek. 

Fotó: Carlo Allegri / Reuters

Balesetről számolt be később egy sajtótájékoztatón Chris Christie New Jersey-i kormányzó is. Christie elmondta, hogy a halálos áldozat egy nő, aki a peronon vesztette életét a ráomló törmelék alatt, a sérültek többsége azonban  vonat utasai közül került ki. A vonatszerencsétlenség miatt Andrew Cuomo New York-i kormányzó lemondta a részvételt a néhai izraeli államfő, Simon Peresz pénteki temetésén.

Fotó: Carlo Allegri / Reuters

Az NBC arról is ír, hogy a vonat nem volt ellátva úgynevezett positive train control (PTC) technológiával, amely automatikusan lassította volna a szerelvényt a vágányon megengedett sebességhatár átlépésekor. A NJ Transitnak hivatalosan 2018. december 31-ig van ideje felszerelni a vonatait ezzel a technológiával, és jellemző, hogy bár több éve szerződésben állnak egy céggel az ügyben, a PTC-t a vasúttársaság egyetlen munkatársa sem tudja használni.

Hoboken egy ötvenezres város. Arról híres, hogy ott született Frank Sinatra és hogy ott tartottak az első jegyzett baseballmérkőzést a világon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.