Vona: a londoni nagykövet nem védte meg a magyarokat

Vona Gábor szerint a londoni magyar nagykövet bocsánatkéréssel tartozik, amiért semmit nem tett a Jobbik elnökének vasárnapi londoni lakossági fórumára érkező magyar állampolgárok védelme érdekében. Erről az ellenzéki pártelnök beszélt hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.

Vona Gábor sikeresnek ítélte a vasárnapi londoni rendezvényt, mert az alapvető célját - hogy találkozzon a kint élő magyarokkal és személyesen ismertesse pártja programját - elérte, még ha "kalandos körülmények között is". Szerinte ugyanakkor a magyar diplomácia és a londoni nagykövet hozzáállása felháborító volt, hiszen bár várható volt, hogy az ellentüntetések miatt "komoly atrocitások" érhetik a fórumra látogató magyar állampolgárokat, a nagykövetség mégsem tett semmit, semmilyen állásfoglalást nem hozott és a helyi magyarok megkereséseire is sokáig nem válaszolt.

Vona Gábor beszámolt arról is: tudomása szerint a fórumról távozó 5-6 résztvevő magyar állampolgárt támadás is ért. A politikus felszólította a nagykövetséget és a magyar Külügyminisztériumot (KüM), hogy tegyenek lépéseket a hasonló esetek elkerülése érdekében.

Szerinte sok "csúsztatás és valótlanság" kísérte a londoni látogatását és olyan embereket "vezényeltek oda bizonyos körök" ellentüntetőknek, akiknek fogalmuk sincs arról, hogy a Jobbik mit képvisel és milyen céllal érkezett oda. Vona Gábor ismételten cáfolta, hogy a görög Arany Hajnal párttal akart volna szövetséget kötni a brit fővárosban.

A Jobbik elnöke köszönetet mondott az angol rendőröknek, akik szerinte végig tudták, hogy az ellentüntetők és a Jobbik-szimpatizánsok közül "ki a csőcselék és ki az, aki egy békés rendezvényt szeretne tartani".

Felidézte azt is, hogy a rendezvény előtt a gyülekezési pontnál még "ortodox rabbik is tüntettek a Jobbik mellett", akikkel korábban személyesen is találkozott és "akik szerint a Jobbik nem antiszemita, hanem anticionista és ebben egyetértenek a Jobbikkal".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.